Nyheter

DUGNAD: Rickard Selmer-Olsen da bamser ble pakket og klargjort i Veteran møter Veteran sine lokaler i Lommedalen tidligere i desember.

1200 bamser og 300 kilo sjokolade på vei til Ukraina

Den frivillige organisasjonen «Veteran Aid Ukraine» leverer både bamser til sykehus og droner til fronten. Denne julen tar de nok en tur til det krigsherjede Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Om kort tid setter den frivillige organisasjonen «Veteran Aid Ukraine» (VAU) nok en gang kurs mot Ukraina. Denne gangen er 25 paller med utstyr pakket inn i sju biler.  Med på ferden er 1200 bamser og 300 kilo sjokalde, som skal deles ut til ukrainske barn på sykehus og barnehjem, ifølge Rickard Selmer-Olsen som er frivillig i VAU.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lasten som skal til Ukraina er likevel ikke bare bamser og sjokolade. Tidligere har VAU samlet inn penger og levert blant annet droner til ukrainske styrker. Denne gangen har de også med seg vinterutrustning og sanitetsutstyr til soldatene som kjemper ved fronten.

Les også: Finland skal produsere dobbelt så mye ammunisjon

Totalt har VAU arrangert og medvirket til seks turer til Ukraina i 2022 og ti turer i 2023. Neste tur til Ukraina er planlagt rett over jul. Da skal VAU ta seg inn i Ukraina gjennom Polen. I Ukraina går turen til Kyiv og Tjerkasy, før de reiser østover til Poltava , Kramatorsk og Kharkiv.

Daniel Viksund er Afghanistan-veteran med rundt ti års erfaring fra Forsvaret. Han er trebarnsfar og har russisk eks-kone. Han sier VAU ønsker å bidra så mye som mulig for å hindre russerne i å vinne krigen og at de opplever mye støtte fra ansatte i Forsvaret.

 – Jeg tror de kjenner seg igjen i vårt initiativ og ønsket om å bidra, sier han.

Han er en av initiativtakerne bak VAU da det ble startet etter den russiske invasjonen av Ukraina tidlig i 2022.

– Det at dere leverer droner, klær og annet militært utstyr til ukrainske soldater kan gjøre dere til militære mål, hva tenker dere om det?

Ifølge Daniel Viksund er det noe de alltid har i bakhodet.

FRONTLINJEN: Daniel Viksund under en av mange turer til Ukraina. Bildet er tatt ved fronten nord for Kurakhove. Ifølge Viksund var kaffen god.

– I Ukraina har vi en del sikkerhetstiltak vi foretar oss. Men det å være en trussel for russerne er noe vi må være klar over, både i Norge og i Ukraina, sier han. 

Viksund forteller at de må være bevisst på egen sikkerhet fra start av, også på reise gjennom Tyskland og Polen på vei til Ukraina.

– Den største trusselen frem til Kyiv er faktisk trafikkuhell. Ellers i Ukraina er det alltid fare for russiske drone- og rakettangrep, sier han.

Ifølge Viksund har de ukrainske styrkene i tiden fremover størst behov for vinterutrustning, droner, økonomisk støtte og ikke minst solidaritet for å stå i kampen mot den russiske krigsmaskinen.

INNSAMLING: Bamsene som er blitt samlet inn skal forhåpentligvis om kort tid spre glede blant ukrainske barn.

Viksund forteller at de samarbeider med den ukrainske organisasjonen «Ghost foundation», som får mye av materiellet og hjelper til med å distribuere det.

– En del kommer også å gå til nordmenn i Ukraina, både militære og humanitære frivillige, sier han.

Den humanitære delen av arbeidet har de denne gang en valgt å kalle «Aksjon Bamsehjem». Der har VAU fått drahjelp fra flere hold. Fra veteranmiljøet «Veteran møter Veteran» har både små og store stilt opp med bamser og på dugnad for å pakke inn det som skal til Ukraina. I tillegg har et lokalmiljø i Bærum og ansatte i Statnett bidratt.

Det frivillige arbeidet tar mye tid og er ikke uten risiko. Selmer-Olsen legger ikke skjul på at det kan påvirke forhold på hjemmebane, men at de likevel får mye aksept og forståelse fra både familie og arbeidsgivere.

– Familiene våre ser viktigheten i det arbeidet vi gjør. Vi er også flinke til å hjelpe hverandre med de oppgavene som må gjøres og på den måten avlaster vi hverandre om det blir litt mye trykk på enkelte av oss, sier han.

BIDRA: Rickard Selmer-Olsen er veteran og har tjenestegjort i Libanon og Kosovo. I dag jobber som ingeniør, er gift og har to barn. Selmer-Olsen kjente på avmakt og sinne over situasjonen i Ukraina og er i dag glad for at han kan bidra med frivillig arbeid for å støtte Ukraina. På bildet står Selmer-Olsen (til høyre) sammen med Kenneth Lysell som er leder i Veteran møter Veteran.

Viksund og Selmer-Olsen føler at all hjelp blir satt enormt pris på. Spesielt blir barna glade for ting som minner dem om en normal hverdag.

– Mange av barna er litt sjenerte og usikre, men barn blir jo alltid glade for gaver, enten det er sjokolade eller bamser. Også foreldrene er veldig takknemlige, sier Viksund.

Ifølge Viksund er responsen er utelukkende positiv og han tror det er fordi at ukrainerne ser at folk i Vesten bryr seg om dem. Han forteller at det ukrainske folket er vennlige og hjelpsomme uansett hvor de kommer.

 – Vi får tommel opp og folk fløyter når de ser norske flagg på bilene våre, sier han.

 Som Afghanistan-veteran sier Viksund at han hadde en viss formening om hva som kom til å møte ham i Ukraina, men at det likevel er sterke inntrykk.

– I Ukraina er forholdene veldig like her hjemme. Det kunne vært våre byer, sier han.

Powered by Labrador CMS