Nyheter

MILLIARDINVESTERING: Den israelske undervannsdronen BlueWhale.

Italia stopper kjøp av israelske undervannsdroner

Like før kjøpet av den israelske undervannsdronen BlueWhale, trakk det italienske forsvarsdepartementet seg. Nå er planene for milliardinvesteringen satt på vent. 

Publisert

Forrige uke skulle forsvarskomiteene i det italienske parlamentet stemme over kjøpet av tre undervannsdroner fra det israelske firmaet Elta Systems, skriver Defense News. Nå har  forsvarsdepartementet trukket seg og planene om kjøp av tre BlueWhale-droner er stoppet opp på ubestemt tid. 

Undervannsdronene produseres av Israel Aerospace Industries (IAI) og Atlas Elektronik og prislappen på den 5,5 tonn tunge dronen ligger på rundt 294 millioner euro, som tilsvarer rundt tre milliarder norske kroner.  

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

BlueWhale-dronene er designet for etterretningsinnsamling, anti-ubåt krigføring og ulike mottiltak mot miner. 

Spekulasjonene rundt hvorfor kjøpet stoppet opp er mange,  blant annet usikkerheten rundt at dronens teknologi kunne utvikles av italiensk industri, uten behov for å involvere utenlandske selskaper. 

Politiske problemstillinger knyttet til kjøp av forsvarsmateriell fra Israel midt under den pågående krigen i Gaza skal også ha påvirket kjøpet. 

Ikke-navngitte kilder, som kjenner til prosjektet skal ha begrunnet Italias kalde føtter med bekymringer over dronens plattform, som skal ha fått kritikk for det akustiske signalet som ble sendt ut av propellen, manøvreringsevnen på dronen og kostnaden. 

En tredje kilde avviser derimot at kjøpet skal ha blitt påvirket av BlueWhales oppbygging eller ytelse. 

I La Spezia i Italia pågår opprettelsen av et nytt senter der planen er å samle marinen, industrien og universiteter for å utvikle systemer sammen, og på den måten styrke Italias undervannskrigføring de kommende årene. 

 

Powered by Labrador CMS