Nyheter

IRAK: Statsminister Mustafa al-Kadhimi ble forsøkt drept natt til søndag. Han skal være uskadd.

Iraks statsminister slapp uskadd fra droneangrep

Den irakiske statsministerboligen ble rammet av et droneangrep natt til søndag. Statsministeren er uskadd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hjemmet mitt ble utsatt for en forrædersk handling. Jeg og de jeg jobber sammen med er i god behold, sa statsminister Mustafa al-Kadhemi i en TV-opptreden etter droneangrepet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han brukte også opptredenen til å be folk beholde roen, og sa at «feige drone- og rakettangrep ikke bygger framtiden».

Statsministerboligen ligger i den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad.

Søndag ettermiddag har militære styrker blitt utplassert rundt hovedstaden.

Les også: Den arabiske våren har visnet, men er ikke helt død.

Droner utstyrt med sprengladning

Innbyggere i Bagdad hørte lyden av en eksplosjon, og deretter lyd fra skytevåpen, fra retningen der den grønne sonen ligger i. Området er tilholdssted for regjeringskontorer og utenlandske ambassader, blant dem USAs ambassade.

Sikkerhetskilder opplyste først at det dreide seg om et rakettangrep, men senere opplyste myndighetene at det var et angrep utført med væpnede droner. I en uttalelse via statlige medier i Irak opplyser myndighetene at dronene var utstyrt med en sprengladning og at dronene ble forsøkt styrt mot statsministerboligen.

Det skal ha blitt brukt tre droner i angrepet, hvorav to ble skutt ned, ifølge sikkerhetskilder. Sju av statsminister al-Kadhamis sikkerhetsvakter ble såret i angrepet, ifølge AP.

Les også: Så mye vil det koste å senke taket på kasernen på Kolsås.

Urolig etter valget

Et stort antall sikkerhetsstyrker ble utstasjonert i og rundt området etter angrepet, ifølge en sikkerhetskilde.

– Sikkerhetsstyrkene foretar nå nødvendige grep i forbindelse med dette feilslåtte forsøket, står det i uttalelsen fra regjeringen.

Statsministeren selv sendte ut en uttalelse der han ber folk beholde roen etter angrepet. Det var natt til søndag ikke klart hvem som sto bak.

Angrepet fant sted mens det pågår demonstrasjoner i Irak mot resultatet fra valg på ny nasjonalforsamling 10. oktober, der iransk-vennlige grupper ble påført betydelig nederlag. Flere hundre tilhengere av iranskvennlig sjiamilits har siden valgresultatet ble klart, holdt til i telt som de har satt opp utenfor den grønne sonen.

Den grønne sonen i Bagdad har gjentatte ganger vært mål for rakett- og droneangrep.

Les også: UD ber nordmenn forlate Etiopia.

Biden, Guterres og Johnson fordømmer angrepet

Både USAs president Joe Biden, FNs generalsekretær António Guterres og den britiske statsministeren Boris Johnson fordømmer angrepet mot Iraks statsminister søndag.

– Jeg fordømmer i sterke ordelag terrorangrepet mot boligen til Iraks statsminister al-Kadhemi, sier Biden i en uttalelse.

– Jeg er lettet over at statsministeren ikke ble skadd, og jeg har stor respekt for lederskapet han viser ved å be om ro, tilbakeholdenhet og dialog for å beskytte statens institusjoner og styrke demokratiet irakerne så sårt fortjener, sier han videre.

Også FNs generalsekretær fordømmer attentatet.

– Generalsekretæren fordømmer kraftig attentatet mot statsminister Mustafa al-Kadhemi tidligere i dag. Han ber om at gjerningsmennene blir holdt ansvarlig, sier Guterres' talsmann Stephane Dujarric.

Statsminister Boris Johnson fordømte også angrepet og sendte sine beste ønsker til dem som ble skadd.

Kadhemi slapp uskadd fra det da en drone fullpakket med eksplosiver ble skutt mot hans residens i Bagdad tidlig søndag morgen. Angrepet er en klar opptrapping av uroen i Irak.

Les også: Forsvarets minnedag markert foran det nye veteranmonumentet.

Powered by Labrador CMS