Nyheter

OPERASJONSSTUE: Ifølge en av grunnleggerne i HMM Helsehjelp Ukraina Paal Christian Mowinckel (hvit skjorte) får de hele tiden oppdaterte behovslister og jobber knallhardt med å sørge for at de leverer det som til en hver tid har størst verdi for ukrainerne.

Norsk initiativ redder ukrainske liv ved fronten

KYIV (Forsvarets forum): Siden starten av Russlands fullskala invasjon av Ukraina har nordmennene bidratt med medisinsk utstyr. Utstyr som redder liv.

Publisert Sist oppdatert

Utenfor et av Ukrainas mange militære sykehus står medisinsk personell fra det ukrainske forsvaret rundt tre norske forretningsmenn, blant dem sjefen for Ukrainas medisinske styrker  Anatolyj Kazmirtsjuk. 

Nordmennene er her for å overlevere livsviktig utstyr til Ukraina. Med seg har de også en av nøkkelpersonene i HMM Helsehjelp Ukraina, kirurg Anna Tribis som jobber ved Haukeland Universitetssykehus.

HMM Helsehjelp Ukraina startet sitt arbeid dagen etter den russiske invasjonen. Etter en uke hadde de første sending med medisinsk utstyr på vei til Ukraina. Siden den gang har de bidratt med utstyr som mobile operasjonsstuer, mobile enheter for tannhelse, mobile blodbanker og mye annet medisinsk utstyr.

Den ukrainske generalmajoren sier han er svært takknemlig for den norske villigheten til å hjelpe og at uten slik hjelp vil den russiske aggresjonen være vanskelig å holde tilbake. Han skryter av kvaliteten på kjøretøyene og det medisinske utstyret de har fått.

Han forteller at russerne målrettet angriper feltsykehus og medisinsk personell.

— Med mobile systemer er det lettere å bytte posisjoner ofte, og på den måten unngå fiendtlig artilleri og beskytning. Det redder liv, både til det medisinske personellet og pasientene, sier Kazmirtsjuk.

LIVREDDENDE UTSTYR: Sjefen for Ukrainas medisinske styrker Anatolyj Kazmirtsjuk viser fram noe av utstyret de har fått fra HMM Helsehjelp Ukraina. Bak ham går Johan Gustav Hvide.

De kan også følge kampene som pågår og avdelingene som kjemper. På den måten får sårede soldater så god hjelp som mulig, så raskt som mulig.

Tor Fredrik Müller er en av grunnleggerne av den frivillige organisasjonen HMM Helsehjelp Ukraina. Han er godt fornøyd med tilbakemeldingene fra den ukrainske generalmajoren.

– Det er helt fantastisk. Det er jo akkurat dette vi ville oppnå med den dialogen vi har hatt med både ukrainske soldater, saniteten og forsvarsledelsen. Også ser vi nå at våre spesialbygde kjøretøy har direkte virkning og er effektivt for å redde liv. Så vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Müller.

TANNKLINIKK: Tannhelse er også en svært viktig del av å holde soldater operative og sørge for at de kan gjøre jobben sin best mulig ved fronten. På bildet er Anna Tribis sammen med Tor Fredrik Müller og Anatolyj Kazmirtsjuk.

Et annet problem for ukrainerne er evakuering av pasienter sjøveien og langs elver. De mangler båter egnet for den typen evakuering og har problemer med å skaffe det på egen hånd. Derfor håper de nå at HMM Helsehjelp Ukraina kan hjelpe dem med anskaffelsen.

Ifølge Johan Gustav Hvide er denne prosessen godt i gang. Han forteller at de allerede har levert en båt og nå jobber med å skaffe flere. Når ukrainerne får flere evakueringsbåter er derimot ikke helt sikkert.

– Vi gir aldri estimater på det. Vi gjør så godt vi kan, men det er ikke mulig å gi noe estimat, men erfaringen vår er at vi leverer raskere enn noen andre. Vi snakker ofte om uker og måneder, ikke lenger, sier Hvide.

Anton Kudinov bidro i felt til denne saken.

MOBILITET: En mobil operasjonsstue og en mobil tannhelseklinikk.
Powered by Labrador CMS