Nyheter

ØKT SABOTASJETRUSSEL: Norge har donert en rekke forskjellige våpensystemer til Ukraina. På bildet vises en norsk instruktører som utdanner ukrainske soldater på en M109 artillerivogn donert av Norge.

PST: Økt trusselbilde mot norske våpenleveranser

Det er større fare for sabotasje mot norske våpenleveranser til Ukraina, ifølge PST.

Publisert Sist oppdatert

– PST har i samarbeid med Etterretningstjenesten utarbeidet en ny vurdering av sabotasjetrusselen i Norge. Der fremgår det at sabotasjetrusselen mot aktører involvert i norske våpenleveranser til Ukraina, er skjerpet. De samme norske aktørene er også utsatt for russisk etterretnings- og påvirkningsvirksomhet, sier PSTs seniorrådgiver Eirik Veum i en epost til NTB.

Han sier PST ikke vil kommentere om det arbeides med konkrete saker. De sier samtidig at de til enhver tid håndterer en rekke forhold knyttet til russiske trusselaktører i Norge uten at offentligheten varsles om det.

– Vurderingen av sabotasjetrusselen mot andre mål, som norsk olje- og gassektor, er uendret og fortsatt som beskrevet i PSTs nasjonale trusselvurdering fra februar 2024, skriver Veum i PST.

Sjefen for PSTs avdeling for kontraetterretning,  Inger Haugland informerte under en pressekonferanse onsdag ettermiddag at de vurderer at sabotasjetrusselen mot aktører involvert i norske våpenleveranser til Ukraina er skjerpet. 

Trusselen mot olje- og gasssektoren anses som uendret siden PST la frem sin trusselvurdering i februar. 

Det er ikke en konkret sak som gjør at PST nå anser sabotasjetrusselen mot våpenleveransene som skjerpet, sa avdelingssjefen. Hun pekte på at de har sett saker i andre europeiske land, og nevnte Polen, Storbritannia og Tyskland, som gjør at vurderingen er oppdatert. 

Haugland sa at virksomhetene som er involvert i våpenleveranser er nødt til å være bevisste på trusselen. På spørsmål fra pressen sa hun at sabotasjen trolig kan skje både fysisk og digitalt. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS