Nyheter

KRITISERER NATO: Donald Trump sammen med generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg i England i 2019

Trump med klar beskjed til Nato

Nato må behandle USA rettferdig. Uten USA ville Nato ikke engang eksistere, sier Donald Trump i et intervju med brexit-generalen Nigel Farage.

Publisert

Intervjuet på den britiske TV-kanalen GB News gjengis av Politico.

Det vekket stor oppsikt da Trump i februar sa at han som president ikke ville ha beskyttet Nato-medlemsland som ikke bruker nok penger på forsvar, fra et russisk angrep.

– Nei, jeg ville ikke beskyttet dere. Tvert imot, ville jeg heller oppfordret Russland til å gjøre hva faen de ville. Dere er nødt til å betale, hevdet Trump at han fortalte en ikke-navngitt president i et større Nato-land.

Reaksjonene på uttalelsene var sterke. USAs sittende president Joe Biden kalte de «rystende og farlige», mens Nato-sjef Jens Stoltenberg sa at utspillet «undergraver vår alles sikkerhet».

I det nye intervjuet svarer den sannsynlige republikanske presidentkandidaten ja på spørsmål om han vil hjelpe et Nato-land som blir angrepet – men føyer til:

– Men du vet, USA burde betale sin rettferdige andel, ikke alle andres rettferdige andel.

Da han var president var Trump kritisk til Nato og truet med å trekke USA ut av alliansen hvis de allierte ikke økte sine forsvarsbudsjetter. Norge er blant landene som ennå ikke har nådd Nato-målet om å bruke tilsvarende to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar. Regjeringen har imidlertid som ambisjon at dette skal skje allerede i år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS