Nyheter

UBEMANNET: Droneskipet Sea Hunter er allertede tatt i bruk av den amerikanske marinen.
UBEMANNET: Droneskipet Sea Hunter er allertede tatt i bruk av den amerikanske marinen.

Den amerikanske marinen satser på droner

USAs marine vil ha en komplett flåte av bemannede og ubemannede fartøy i løpet av ti år. Flere havgående droner er under utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Droner – eller ubemannede fartøy i forskjellige former – er allerede i ferd med å endre hvordan kriger føres. Nå legger den amerikanske marinen planer for en integrert flåte av bemannede og ubemannede fartøy i løpet av de neste ti årene, ifølge forsvarsnettstyredet Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere fartøy er under utvikling, både skip, ubåter og fly.

– Vi ser stort potensial i å bruke droner som underordnet et lederfartøy. Det vil være noe av det samme som det vi gjør med neste generasjons luftforsvar, der vi har et bemannet fly, fulgt av droner som støttespillere, sier admiral Mike Gilday til Defense News.

Et av fartøyene som planlegges er droneskipet Large Unmanned Surface Vehicles (Stort ubemannet overflatefartøy), som vil ha en lengde på 90 meter og et deplasement på 2000 tonn, ifølge Wikipedia. Den amerikanske marinen regner med å inngå utviklingskontrakter i 2025.

I tillegg jobber forsvarsprodusenten Boeing med en militær undervannsdrone som heter Orca XLUUV (Extra Large Unmanned Underwater Vehicle – Ekstra stort ubemannet undervannsfartøy).

Den amerikanske marinen vil også ha en erstatning for kampflyet F/A-18 Super Hornet. Det nye flyet, som foreløpig omtales som F/A-XX skal kunne operere sammen med en sverme av droner.

UNDERVANN: Boeing utvikler undervannsdronen Orca.
UNDERVANN: Boeing utvikler undervannsdronen Orca.
I LUFTA: F/A-XX skal erstatte dagens F/A-18 Super Hornet.
I LUFTA: F/A-XX skal erstatte dagens F/A-18 Super Hornet.
Powered by Labrador CMS