Nyheter:

Store politistyrker har slått ring rundt Hongkongs lovgivende forsamling foran behandlingen av en omstridt ny sikkerhetslov.
Store politistyrker har slått ring rundt Hongkongs lovgivende forsamling foran behandlingen av en omstridt ny sikkerhetslov.

Tåregass og pepperspray mot demonstranter i Hongkong

Opprørspoliti bruker tåregass og pepperspray mot demonstranter i Hongkong der den lovgivende forsamlingen skal ta stilling til en ny sikkerhetslov.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven vil blant annet gjøre det forbudt å fornærme den kinesiske nasjonalsangen, noe demokratiforkjempere ser på som et nytt angrep mot ytringsfriheten i Hongkong.

Myndighetene i Beijing er rasende på demonstranter som buer når Kinas nasjonalsang blir spilt, noe som ofte skjer under fotballkamper. Dersom den nye loven blir vedtatt, kan slike markeringer gi opptil tre års fengsel.

– Som hongkongkinesere har vi et moralsk ansvar for å respektere nasjonalsangen, sa Hongkongs de facto nestleder, Matthew Cheung, før møtet i nasjonalforsamlingen.

Tåregass og pepperspray

Kun noen av representantene i Hongkongs lovgivende forsamling er demokratisk valgt, og demokratiforkjemperne er derfor i mindretall.

De siste månedene har de ved bruk av såkalt filibustertaktikk i justiskomiteen i det lengste forsøkt å utsette en avstemning over det nye lovforslaget.

Onsdag var stemningen spent både i og utenfor den lovgivende forsamlingen. Bygningen var omgitt av politisperringer og barrikader, og opprørspoliti brukte tåregass og pepperspray for å holde demonstranter på avstand. Flere ble pågrepet.

USA advarer

Onsdagens debatt kommer dager etter at Kina kunngjorde planer om å innføre en ny sikkerhetslov. Den vil ifølge Hongkongs leder Carrie Lam kun ramme en håndfull lovbrytere, mens Hongkongs frihet ifølge henne vil bestå.

Loven er alt vedtatt i én avstemning, onsdag skal det på nytt stemmes over den, og den tredje og siste avstemningen ventes neste uke. Dersom loven også da blir vedtatt, noe alt tyder på, trer den umiddelbart i kraft.

Visse rettigheter

USAs president Donald Trump har advart om at Hongkong kan miste sin status som globalt finanssentrum dersom den foreslåtte sikkerhetsloven blir innført.

I avtalen med Storbritannia, som etter 157 års styre ga slipp på sin gamle kronkoloni i 1997, heter det at Hongkong er garantert visse rettigheter fram til 2047.

Avtalen var med på å gjøre Hongkong til det finansielle sentrum det er i dag. Men de senere årene har uro og opptøyer preget byen, og Kina har vært bestemt på å tøyle dette opprøret.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS