Nyheter

DEMONSTRASJONER: En demonstrant pågripes i Moskva lørdag. Individuelle protester er tillatt i Russland, men også de som prøvde seg på dette, ble lørdag pågrepet.

Nye demonstrasjoner mot Putins mobiliseringsordre

Russland skjerper straffen for soldater som overgir seg frivillig, og for dem som nekter å krige. Viseforsvarsministeren får sparken, og protestene fortsetter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi er ikke kanonføde! ropte en ung kvinne som hadde klatret opp på en benk før politiet førte henne bort da de stanset en demonstrasjon i Moskva lørdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De skjerpede lovene for desertører og andre trer i kraft få dager etter at president Vladimir Putin ga ordre om delvis mobilisering av reservister til krigen i Ukraina.

Formålet med den russiske mobiliseringen er å styrke den russiske hæren som fører en invasjonskrig i nabolandet Ukraina.

Putin håper å mobilisere 300.000 reservister, og onsdagens ordre utløste demonstrasjoner en rekke steder i Russland. Mange har også valgt å forlate landet de siste dagene.

Erfaring fra Mariupol

General og viseforsvarsminister Dmitrij Bulgakov har hatt ansvaret for den russiske hærens logistikk siden invasjonen 24. februar. Han byttes nå ut.

Ukrainas nylige gjenerobringer har blottlagt svakheter i den russiske krigføringen, og enkelte analytikere mener spesielt logistikken er et svakt punkt.

Bulgakov erstattes med generaloberst Mikhail Mizintsev, opplyste forsvarsdepartementet i Moskva. Mizintsev hadde ansvaret for Russlands voldsomme beleiring av havnebyen Mariupol.

2.300 biler ved grenseovergang

Russlands delvise mobilisering blir trolig Mizintsevs første store utfordring som logistikksjef. Hundretusenvis av reservister skal mobiliseres, og de trenger utstyr og trening før de sendes til fronten.

De fleste russiske menn i alderen 18 til 65 år regnes automatisk som reservister.

Les også: Hva rører seg i Putins hode – Hva tanker han om bruk av atomvåpen?

Men mange menn i stridsdyktig alder vil ikke krige i nabolandet. Det har vært fulle fly ut av Russland, og mange har strømmet over grensene til nabolandet. Ved grensa til Georgia ventet 2.300 privatbiler lørdag kveld på å få krysse en av grenseovergangene fra Russland, ifølge regionale russiske myndigheter.

Demonstrasjoner

Samme dag ble over 700 personer pågrepet i forbindelse med fredelige demonstrasjoner mot Putins mobiliseringsordre, ifølge det uavhengige nettstedet OVD-Info. Blant dem var over 300 i Moskva og nesten 150 i St. Petersburg.

Protesten i Moskva var varslet på forhånd, og et stort politioppbud møtte opp og plukket opp dem som ble regnet som mistenkelige.

Da politiet pågrep en mann i en park like ved Den røde plass, ropte folk «skam!».

I Novosibirsk øst i Sibir ble over 70 personer pågrepet etter at de sang en harmløs fredsvise fra sovjettiden.

– Putin til skyttergravene! ropte en liten gruppe demonstranter i St. Petersburg som rakk en kort protestmarsj i byens hovedgate før de ble pågrepet.

Les også: Norske veteraner på donortur i Ukraina

Plyndring og ordrenekt

Samtidig arrangerer russisk-kontrollerte regioner øst og sør i Ukraina folkeavstemninger på andre dagen. Innbyggerne i okkuperte områder får spørsmål om de vil bli innlemmet i Russland. Dersom Russland innlemmer de fire ukrainske regionene, kan Moskva komme til å regne ukrainske forsvarshandlinger der, som angrep på eget territorium.

Lovene som Putin undertegnet i helga, ble godkjent av den russiske nasjonalforsamlingen tidligere denne uka. Det betyr at soldater som deserterer, overgir seg «uten godkjennelse», nekter å kjempe eller trosser ordre, kan bli dømt til opptil ti år i fengsel. Plyndring vil kunne medføre fengselsstraffer på opptil 15 år.

Utlendinger som tilbringer minst ett år i den russiske hæren, vil bli kvalifisert til å søke om statsborgerskap. De slipper dermed kravet om en botid på fem år.

Les også: Eksperter om mulige russiske krigsforbrytelser: Ser systematisk ut

Formålet med denne lovendringen er tilsynelatende å lokke arbeidsinnvandrere fra Sentral-Asia inn i den russiske hæren. Mange av dem står i harde, dårlig betalte jobber i Russland.

Tirsdag sa Moskvas ordfører at et militært rekrutteringskontor skal åpnes i migrantsenteret Sakharovo, som mange migranter er innom.

Powered by Labrador CMS