Nyheter

TBILISI: Demonstranter i Georgias hovedstad Tbilisi natt til torsdag.

Elleve skadd i sammenstøt i Georgia

Politiet brukte tåregass og sjokkgranater for å presse tilbake demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen.

Publisert Sist oppdatert

Sammenstøt i Georgia over «russisk» lov

  • Elleve personer, inkludert seks politifolk, er innlagt på sykehus etter voldelige sammenstøt i forbindelse med avstemningen om en kontroversiell lov i Georgia.
  • Opposisjonen og demonstranter kritiserer lovforslaget for å ligne på russisk lovgivning og anser det som et tegn på regjeringens tette bånd med Russland.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Elleve personer, blant dem seks politifolk, behandles på sykehus etter sammenstøt da parlamentet i Georgia stemte for den omstridte «utenlandsk agent»-loven.

Opposisjonen i landet mener regjeringen samarbeider for tett med Russland, og lovforslaget sammenlignes med en lignende lov som er innført der.

Etter avstemningen brukte politiet i Tbilisi tåregass og sjokkgranater for å presse tilbake anslagsvis 40.000 demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen.

Helsedepartementet opplyser i en melding gjengitt av georgiske medier at elleve personer får behandling på sykehus. Det er seks politifolk blant disse.

63 pågrepet

Ifølge viseinnenriksminister Aleksandre Darakhvelidze forsøkte demonstrantene å trenge inn i parlamentet ved bruk av diverse gjenstander, og de skal også ha angrepet politifolk. 63 personer er pågrepet, opplyser han.

Landets president Salome Zourabichvili er motstander av loven. Presidenten har i stor grad bare seremoniell makt, men ba demonstrantene å vise måtehold. Den virkelige oppgaven er å kaste regjeringen ved valget i oktober, sier hun.

Skal ha blitt banket opp

Blant dem som talte i parlamentet i forbindelse med avstemningen, var Levan Khabeishvili, som leder Georgias største opposisjonsparti, Den forente nasjonale bevegelsen.

Partiet opplyste tirsdag at han ble banket opp under en demonstrasjon. I parlamentet var ansiktet til opposisjonslederen kraftig bandasjert. Han skal ha fått hjernerystelse, brudd i ansiktet og fått slått ut fire tenner.

Georgia har søkt om medlemskap i både EU og Nato, men demonstrantene mener at den nåværende regjeringen ikke mener alvor med søknadene.

EU har advart Georgia om at loven kan få følger for landets EU-søknad.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fordømte onsdag voldsbruken mot demonstrantene, og hun oppfordret landets regjering til å fortsette veien mot EU.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS