Nyheter:

– Forsvaret går glipp av mange kreative «sjørøvere»

Samfunnet, Forsvaret og hver enkelt av oss er tjent med at flere avtjener verneplikten, skriver veteran og ungdomsarbeider Freddy Bolle.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en gang hvor nesten alle måtte avtjene verneplikten. Forsvaret trenger nå kun én av seks ungdommer i årskullene hvert år.

Er dette en god ting for samfunnet og totalforsvaret av Norge? 

Jeg har jobbet med ungdom på skråplanet i 24 år. Før måtte disse ungdommene avtjene verneplikten. For mange av dem var det en redningsplanke for å få livet på rett kjøl. Mange av ungdommene trengte å få ut mye adrenalin, og det fikk mange av dem i Forsvaret. Flere av dem ble værende der over lang tid. 

Det er bedre at samfunnet fanger de opp på denne måten, og hjelper dem til å bli gode samfunnsborgere. Alternativet kan være at de ikke kommer ut av en kriminell løpebane og begår handlinger som går utover mennesker, og koster samfunnet penger. 

Mange avslag

Verneplikten: Veteran og ungdomsarbeider Freddy Bolle mener at Forsvaret og samfunnet er tjent med at flere avtjener verneplikten (Foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret).

Den gjennomsnittlige ungdom i dag er heller ikke sikret en plass i Forsvaret. Det er stor kamp om plassene. Får du en bot for urinering på gata eller har du eksem er du ute. Mitt inntrykk er at mange av de ungdommene jeg snakker med, ønsker seg inn i førstegangstjenesten. Men mange får avslag og blir skuffet. 

Min erfaring ved å gjennomføre verneplikten, er at jeg fikk være med på noe som var større enn meg selv. 


Vi flyttet hjemmefra, fikk ansvar overfor andre, lærte hvor viktig samarbeid var for å løse oppgaver. Vi lærte å stå opp om morgenen. Vi ga blod, svette og tårer sammen under press.

Min erfaring ved å gjennomføre verneplikten, er at jeg fikk være med på noe som var større enn meg selv.  

Vi tok vare på hverandre. Vi lærte mye om det å forsvare seg selv og et land. Vi ga av oss selv til felleskapet. 

Vi lærte at fred og frihet ikke er en selvfølge.

Det er viktige verdier å ha med seg i livet. 

Verdifull tjeneste

De økonomiske forskjellene i Norge øker. Hvor verdifullt er det ikke da at en person fra dårlige økonomiske kår tjenestegjør med en fra beste vestkant? De kler seg likt, løser oppgaver sammen og lærer hverandre å kjenne – uten fordommer. Klasseskillene kan viskes litt ut på den måten. 

Integrering er et tema som går igjen i samfunnsdebatten. Hva med om Ali og Iman fra Oslo og Martine og Joakim fra Vadsø måtte gå med tung sekk, være i fjellet over flere dager for å løse et oppdrag sammen? Bo i samme leir i opptil et år. Dele erfaringer på godt og vondt. Ville ikke dette gjort noe med integreringen? Det kunne skape bånd, og kanskje viske ut en del fordommer. 

Viktige erfaringer

Mange bedrifter i Norge trenger å tenke sikkerhet på mange områder, om cyberangrep og spionasje. Hvis alle kvinner og menn gjennomførte verneplikten, ville de fått en sikkerhetsforståelse å ta med seg videre i livet. 

...mange av de ungdommene jeg snakker med, ønsker seg inn i førstegangstjenesten. Men mange får avslag og blir skuffet.  

Forsvaret trenger imidlertid få ungdommer. De kan velge fra øverste hylle. De med høyeste karakterer fra skolen kommer sannsynligvis inn. Men de som har vært skoleleie, og ikke så gode på de teoretiske fagene vil falle ut. 

I et forsvar trenger vi jo også praktikerne. Jeg mener Forsvaret går glipp av mange kreative «sjørøvere» som er et «must» den dagen Norge har behov for det. 

Et høyteknologisk forsvar trenger kanskje ikke så mange mennesker. Vi må likevel ikke glemme at støvlene på bakken er de som utfører jobben. Og hvis alle fikk mulighet til å avtjene verneplikten, ville vi være bedre rustet hvis noen prøvde seg på oss.

Bedre samfunnsborgere

Kostnadene ved at alle må avtjene verneplikten er helt sikkert stor – i kroner. Men jeg tror det betaler seg til slutt ved at forsvarsevnen blir bedre og at flere føler lojalitet til eget land. Vi blir bedre borgere. 

Ingen blir vel det av å se på «Ex on the beach» og «Paradise hotell». Er det slike personer vi ønsker skal være rollemodeller for våre ungdommer?

Mennesker på min egen alder jeg møter, har jeg en felles opplevelser med: Vi har vært i Forsvaret, vi har noe å snakke om, steder vi har vært og opplevelser vi kan dele. Stort sett alle jeg kjenner, hadde en positiv opplevelse av førstegangstjenesten. 

Det vil ikke mange i generasjonene som vokser opp nå ha. Mange ønsker å gjøre sin plikt for landet, men de får ikke muligheten. 

Jeg tror det vil skape en større avstand mellom folk og Forsvaret.

Kortere tjeneste 

Vi har et proft forsvar med godt trente kvinner og menn. Det er veldig bra, men burde ikke alle få muligheten til å bli en del av det hvis det er den karrieren de ønsker? 

Stort sett alle jeg kjenner hadde en positiv opplevelse av førstegangstjenesten. 

Kanskje vi burde vurdert å korte ned verneplikten for noen; fire eller seks måneder for at alle skal få muligheten.  

Jeg frykter at konsekvensen ved at færre avtjener verneplikten, er at det skader samfunnsstrukturen som er bygd opp gjennom mange år. 

Powered by Labrador CMS