Nyheter:

Den tidligere danske hærsjefen Hans-Christian Mathiesen ble idag dømt til 60 dagers betinget fengsel. Bildet er ikke tatt i forbindelse med rettssaken.
Den tidligere danske hærsjefen Hans-Christian Mathiesen ble idag dømt til 60 dagers betinget fengsel. Bildet er ikke tatt i forbindelse med rettssaken.

Tidligere dansk hærsjef dømt til 60 dagers fengsel

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har vært tiltalt for maktmisbruk og nepotisme. I dag ble han dømt til ubetinget fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tiltalen skal Mathiesen ha misbrukt sin stilling til å endre noen av opptakskravene slik at hans kjæreste kom inn på en ettertraktet utdannelse i Hæren. Han skal også ha vist kjæresten e-poster med fortrolig innhold og ha forsøkt å få en oberst til å utnevne henne til major, noe som ikke skjedde.

I tillegg skal han ifølge tiltalen ha løyet til forsvarssjefen og ha fått sin sekretær til å lage bryllupsinvitasjoner for ham i arbeidstiden.

Mathiesen har nektet straffskyld for de fem punktene i tiltalen. Han har vært suspendert fra stillingen som hærsjef, med full lønn, siden oktober 2018.

Tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har tidligere tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo. Han har sittet i stillingen som sjef for hæren i perioden 2014-2018.

Mathiesens forsvarer anket dommen på stedet, melder nettavisen B.T.

Dette er tiltalepunktene:

Straffeloven:

  • I tiden fram til 23. februar 2016 skal han ha misbrukt sin stilling til å endre på kriteriene for opptak ved Hærens operasjons- og ledelsesutdannelse (OFU). Dette har han ha gjort for å sørge for at kjæresten kunne bli tatt opp, hvilket hun ble.
  • Å gi kjæresten tilgang til sin innboks og videresende fortrolige e-poster til henne, som blant annet inneholdt opplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse og personalsaker mot andre ansatte i Forsvaret.
  • Forsøk på å misbruke sin stilling som hærsjef ved å få en oberst til å ansette kjæresten i stillingen som major.

Den militære straffeloven:

  • Å ha løyet til forsvarssjefen da denne flere ganger spurte om rykter om forholdet vedrørende OFU-utdannelsen hadde noe rot.
  • Å få sin sekretær og en stabsassistent til å printe og beskjære bryllupsinvitasjoner til hans og kjærestens forestående bryllup.

Kilde: Ritzau og tv2.dk.

Powered by Labrador CMS