Nyheter

MÅL: Danmark har som mål å redusere CO2-utslippet med 70 prosent innen 2030. Bildet er fra Grønland i 2019.

Det danske forsvaret blir mer klimavennlig

Nytt klimapartnerskap skal kartlegge hvilke klimavennlige løsninger som utvikles innen på forsvarsområdet. Danmark må være et pionerland, sier landets klimaminister.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske forsvaret jobber for å bli mer klimavennlig, og for å få til dette, har forsvarsdepartementet i København skrevet en handlingsplan som skal sikre at en grønn omstilling er i sentrum på alle departementets områder.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvarsministeriet har et særlig ansvar for å bidra i den grønne omstillingen. Vi er nødt til å tenke grønne løsninger i Forsvarsministeriets operative aktiviteter, sier den danske forsvarsministeren Trine Bramsen i en pressemelding.

Fått med deg denne? Forsvarsbygg hugget fredede trær i Trandumskogen: – Uopprettelig skade

De presenterer der hvordan det danske forsvarsdepartementet skal bidra til å nå regjeringens ambisiøse målsetning om å redusere CO2 utslipp med 70 prosent innen 2030.

LED-pærer

Blant tiltakerne som skal redusere klimaavtrykket, er å utelukkende benytte LED-pærer på fregatter og inspeksjonsfartøy i 2021, og å installere dette på alle byggene til forsvarsdepartementet i 2022.

«Helt konkret vil utskiftingen til LED-pærer på de tre største fregattene medføre en energibesparelse på 5,3 millioner kWh per år», skriver det danske dforsvarsdepartementet i pressemeldingen. Det utgjør en reduksjon på 1,6 prosent av deres totale energiforbruk.

Les også: Solberg: – Nato kan ikke være et verdenspoliti

Departementet vil også nedsette et klimasamarbeid mellom dansk næringsliv og forsvaret. Et utvalg skal se på om om «sivile, innovative løsninger kan integreres i forsvarsdepartementets ansvarsområde.»

Klimapartnerskap

Den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen.

Handlingsplanen for det grønne skiftet er ikke det eneste tiltaket danske forsvarspolitikere har satt i gang for å redusere klimautslipp. Et nytt dansk klimapartnerskap skal sikre at grønn utvikling også skjer i den danske forsvarssektoren.

Deres konkrete oppgaver vil være å kartlegge hvilke klimavennlige løsninger som utvikles innen forsvarsområdet, står det i en pressemelding på forsvarsdepartementets nettsider.

Les mer om klima: Dette er Stoltenbergs visjon for Nato

Partnerskapet forventes å levere sine anbefalinger til Green Business Forum våren 2022.

Klimaendringer er av stor betydning for den sikkerhetspolitiske situasjonen. Det er derfor et enormt potensiale i samarbeidet med næringslivet med all deres kunnskap og internasjonale forbindelser. Utviklingen av ny teknologi og grønne løsninger innen forsvarsfeltet kan bidra til å stimulere dansk eksport og gjøre Danmark til en enda mer attraktiv militær partner, sier Bramsen i pressemeldingen.

Les også: Det danske forsvaret skaffer elektriske fly

Minister for klima, energi og forsyning Dan Jørgensen sier at forsvarssektoren kan bidra til å drive utviklingen av viktig klimateknologi. Han mener et nytt klimaparterskap vil akselerere teknologiene som vil sikre nye grønne løsninger i forsvarsområdet.

– Også her kan og må Danmark være et pionerland, sier Jørgensen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS