Nyheter

OLONKINBYEN: Generalmajor Ingrid Gjerde tok en dagstur til Jan Mayen torsdag. Her er hun på en høyde like ved den norske stasjonen.

Ingrid Gjerde på Jan Mayen: – Definitivt et strategisk viktig område for Norge

JAN MAYEN (Forsvarets forum): Generalmajor og påtroppende sjef for Forsvarsstaben (FST), Ingrid Gjerde, besøkte Jan Mayen for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Den påtroppende FST-sjefen gjorde en snarvisitt på den værharde øya torsdag.

Tåken hadde lettet såpass at Hercules-flyet Nanna kunne lande trygt på rullebanen av rødbrun grus.

– Jeg er her både for å besøke avdelingen og å sette meg bedre inn i forholdene på Jan Mayen. Jan Mayen ligger i et strategisk viktig område for Norge. Suverenitetshevdelse og tilstedeværelse er viktig, sier Gjerde til Forsvarets forum.

I juni ble Gjerde utnevnt til ny sjef for FST, og overtar etter Elisabeth Natvig i oktober.

Gjerde legger til at hun under oppholdet har fått høre mye om det omfattende prosjektet med nybygg på Jan Mayen. Av den grunn har hun stor interesse av å se øya og høre om behovene til virksomheten som er her.

Suverenitetshevdelse

– Hva er du opptatt av med Jan Mayen fremover?

– Jeg er opptatt av Jan Mayen som en strategisk viktig del av Norge. Og hva det innebærer med hensyn til tilstedeværelse, suverenitetshevdelse og andre sider av virksomheten her. Ellers ser jeg på forholdene for de som jobber her. For at de kan gjøre en best mulig jobb, sier Gjerde.

Den 54 kilomater lange vulkanøya ligger mye nærmere Island og Grønland enn Norge.

Gjerde understreker at det er interessant for henne å sette seg inn i byggeaktiviteten som er om er planlagt på øya i årene som kommer.

HØVDING: Ingrid Gjerde ble vist rundt av Sissel Mangersnes, stasjonssjef på Jan Mayen. De gikk på samme kull på Krigsskolen. Sjefen på Jan Mayen kalles for høvding.

Les også: Tidligere stasjonssjef om Jan Mayen: – Vi krysset fingrene

«Fastmontert hangarskip»

Tidligere forsvarssjef Haakon Bruun Hansen sa i 2020 at «Jan Mayen ligger midt i Norskehavet som et fastmontert hangarskip», ifølge NTB.

– Har Jan Mayen en militærstrategisk betydning for Norge?

– Det ligger jo der det ligger. Jan Mayen er norsk territorium i Nord-Atlanteren og i randsonen til Arktis, et område som får en stadig økende sikkerhetspolitisk betydning.

Og hun legger til:

– Strategisk sett er dette et stadig mer interessant område, ikke minst i lys av de klimatiske endringene og sikkerhetssituasjonen i denne delen av verden. Dette er definitivt et strategisk viktig område for Norge, sier Gjerde.

Jan Mayen driftes av Cyberforsvaret på oppdrag fra Justisdepartementet. Med på turen var også Cathrine Thorshaug-Wang, sjef for Cyberforsvarets base- og alarmtjenester.

UTENFOR STASJONSBYGGET: Oberstløytnant Cathrine Thorshaug-Wang, sjef for Cyberforsvarets base- og alarmtjenester, var også med til Jan Mayen.

Oberstløytnant Sissel Mangernes var guide for Gjerde og Thorshaug-Wang. De fikk blant annet omvisning i statsjonsbygget i Olonkinbyen, og rakk også en tur til Hvalrossbukta, der nederlandske hvalfangere holdt til på 1600-tallet.

– Det var hyggelig at Forsvarets ledelse prioriterte å komme hit. Det er viktig at Forsvaret er kjent med virksomheten, hva vi gjør og oppdraget vi har. Jeg har orientert om byggeprosjektet, mottak av materiell på øya og hvordan det er å jobbe her værmessig, sier Mangersnes til Forsvarets forum.

Hun sier videre at siden det er få som tjenestegjør på stasjonen, og alle er opptatt på flydag, så var det viktig at Gjerde fikk snakket med alle ansatte i deres situasjon.

Mangersnes tok over som stasjonssjef i mars i år, i en seremoni som kalles «høvdingbytte».

VULKANØY:

Ingrid Gjerde

  • Generalmajor. Har blant annet vært kompanisjef i Telemark bataljon, sjef for Garden og sjef for Krigsskolen.
  • Hun har også vært stabssjef i Hærstaben, og har erfaring fra Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet.
  • I tillegg har Gjerde vært troppssjef i Libanon, kompanisjef i Bosnia, norsk kontingentsjef i Afghanistan, og inntil nylig, sjef for FN-styrkene på Kypros.
  • I juni ble det kjent at Gjerde blir ny sjef for Forsvarsstaben etter viseadmiral Elisabeth Natvig.

Jan Mayen

  • Norsk polarøy cirka 1000 km vest for Fastlands-Norge og 550 km nordøst for Island.
  • Flytiden Gardermoen - Jan Mayen er cirka tre timer, og det er omlag 10 flyvninger til øya i året.
  • Øya er 54 km lang og har et areal på 377 km².
  • I 1985 hadde vulkanen Beerenberg (2272 moh.) et utbrudd. Det var også utbrudd fra Beerenberg i 1732, 1818 og 1851.
  • Jan Mayen ble okkupert i 1922 og 1926 av Meteorologisk institutt på vegne av den norske staten.
  • Det er ingen fastboende på Jan Mayen. Forsvaret ansetter 15 personer som har ansvar for driften av flyplassen og annen infrastruktur.
  • Meteorologisk institutt har fra høsten 2022 to ansatte på øya (tidligere fire). Mannskapet, inkludert stasjonssjefen, er engasjert for seks måneder av gangen. (Kilde: Store norske leksikon).
Powered by Labrador CMS