Nyheter:

Stortinget har vært utsatt for et omfattende IT-angrep.

Omfattende IT-angrep mot Stortinget

Innbrudd i flere epost-kontoer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget har den siste tiden vært utsatt for et omfattende IT-angrep. Det er registrert innbrudd på epostkontoene til flere stortingsrepresentanter.

– Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen i en pressemelding.

Stortinget oppdaget innbruddet for en ukes tid siden, opplyser Andreassen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Stortingets analyser viser at det er lastet ned ulike mengder data i forbindelse med innbruddet på epostkontoene hos det de selv omtaler som «et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte».

Strakstiltak

– Det ble iverksatt en rekke risikoreduserende strakstiltak for å stanse angrepet. Disse tiltakene hadde umiddelbar effekt. Hendelseshåndteringen har høyeste prioritet, sier Andreassen.

– Det må hele tiden arbeides med IT-sikkerhet opp mot et krevende trusselbilde. Nye tiltak vurderes fortløpende for styrke sikkerheten på Stortinget, sier hun.

Andreassen sier likevel til TV 2 at sikkerheten på Stortinget er god.

NSM bistår

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til VG at de bistår etter anmodning fra Stortinget.

– Det er for tidlig å si om det er spesielt rettet mot Stortinget eller om det er et tilfeldig angrep, sier Mona Strøm Arnøy i NSM til VG.

PST

Stortinget opplyser i pressemeldingen at de har tett kontakt med relevante sikkerhetsmyndigheter i denne saken. Stortingets administrasjon har tirsdag også besluttet å anmelde forholdet til politiet.

PST melder på Twitter at de er kjent med IT-angrepet mot Stortinget.

– Når PST har mottatt anmeldelsen, vil vi vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, skriver de.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS