Nyheter

KLARGJØRING: Med det nye verktøyet skal klargjøringstiden av ammunisjon mer enn halveres.

Idé fra «gulvet» blir nyttig verktøy i Hæren

Forslaget fra den ferske ammunisjons-sersjanten vil mer enn halvere tiden det tar å klargjøre ammunisjon, og skåne soldater for unødvendig belastning.

Publisert Sist oppdatert

Siden oppstarten av Hærens innovasjon og teknologiforum (HInnoTek) i 2021, har det kommet mange idéer til deres «forslagskasse», ifølge stabssersjant Aleksander T.M. Jonassen ved Hærens våpenskole.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Antallet forslag er imponerende. Bidragene varierer fra enkle ting som kan forbedre soldat-hverdagen, til avansert utstyr som potensielt kan styrke samvirke og vår operative evne, sier han.

Blant forslagenen som kommer inn, er det også noen som blir til virkelighet. Som forslaget fra Eivind Bjørnestad , som kom en gang i løpet av våren 2021.

Bjørnestads forslag baserer seg på utviklingen av spesialpiper til bolttrekkere som brukes til beltene på artillerivognen K9 og ammunisjonskjøretøyet K10. Spesialpipene vil gjøre det mer effektivt å åpne kruttkoggere og skru ut transportplugger på granater.

Les også: Forsvaret lanserer historisk handlingsplan for mangfold og likestilling

I dag gjøres denne jobben for hånd, fordelt på tre ammunisjonssoldater som skal klargjøre opp til 100 granater flere ganger i døgnet, med tilhørende krutt, før det lastes opp og kjøres til artillerivognene.

– Med verktøyet basert på Bjørnestads spesialpiper vil klargjøringstiden av ammunisjon mer enn halveres, i tillegg til at det bedrer forholdene for soldatene som i dag bruker en metode som er svært belastende for underarm og håndledd, forklarer Jonassen.

Hærens Innovasjon og Teknologiforum (HInnoTek) ble etablert tidlig i 2021, og er i dag en del av Hærens skole for taktikk og operasjoner (HSTO). Forumet skal ivareta Hærens behov, gjennom innovasjon og teknologianvendelse ved HVS og i Hæren.

INNOVATIVT: Bildet viser flere av spesialpipene som skal gjøre jobben til ammunisjonssoldater mer effektiv og skånsom.

Tung og tidkrevende prosess

Ifølge Bjørnestad så han hvordan kollegene hans slet med å åpne kruttkoggere, med det han omtaler som gammeldagse metoder, og hvordan de med håndmakt skrudde ut transportpluggene på grantene. En prosess han beskriver som tung og tidkrevende.

– Tid er noe vi har for lite av, så jeg lurte på hvorfor jeg skulle kaste bort masse tid på unødvendig arbeid når det måtte finnes en bedre måte, sier han og legger til:

– Vi hadde over en liten periode tatt i bruk muttertrekkere på belteverk på de nye tilførte vognene. Jeg så da andre bruksområder og tenkte at det med et spesielt verktøy måtte være mulig å benytte disse på ammunisjon også.

Etter at Bjørnestad la frem sitt forslag har det blitt laget tre prototyper. Det siste ved hjelp av prototypeverkstedet til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller.

– Vi fikk prototype tre rett før sommeren 2023 og har startet testing. Vi er ganske sikre på at vi nå kan gå til produksjon av er ferdig verktøy med små justeringer, sier Jonassen ved Hærens våpenskole.

I AKSJON: En av prototypene til verktøyet under klargjøring av ammunisjon og kruttkoggere.

Klart for produksjon

Ifølge Bjørnestad er det motiverende å få gjennomslag for idéen sin, noe han mener viser at alle kan bidra til endring som bedrer arbeidshverdagen for flere. Han synes også det er godt å vite at den dagen han slutter i Forsvaret, så vil det være noe igjen etter ham.

– Hvorfor er det viktig at Forsvaret tar imot forslag til utvikling og utstyr fra "gulvet" ?

– Det er vi som brukere som har best innsikt i de dagligdagse utfordringene. Det er flere der ute som tenker det samme som meg, klør seg i hodet og lurer på hvorfor en arbeidsoppgave gjøres på måten den gjøres på. Det er oss brukere som har best forutsetninger for å komme med idéene til løsninger, sier Bjørnestad.

Fakta om HInnoTek:

  • HInnoTek er etablert som en del av Combat Lab – Combined Arms Battle Laboratory, som i sin tid (2004) ble opprettet i TRADOK. I 2011 ble TRADOK til Hærens våpenskole. Combat Lab er en del av Hærens skole for taktikk og operasjoner (HSTO), som skal ivareta det tverrfaglige aspektet ved Hærens våpenskole.
  • Hensikten med etableringen er å skape innovasjon i Hæren innenfor trening, utdanning, øving, prosesser og operasjoner. HInnoTek skal gi innspill til «Innovasjons & eksperimentordningen i Forsvaret». Forumet skal også bidra med målrettede og relevante innspill til forskning og utvikling i Forsvaret.

  • Opprettelsen av HInnoTek er en satsning på innovasjon ved våpenskolen, i tråd med satsninger i Nato, fra Forsvarssjefen og sjef Hæren. Ambisjonen er at HVS ikke bare skal være en viktig kursavdeling, men også en reell utviklingsavdeling for Hæren.

Powered by Labrador CMS