Nyheter

Marinemusikken i norske krigsveteraners fotspor

LUNENBURG (Forsvarets forum): – Det er første gang Marinemusikken besøker Canada, sier orlogskaptein og korpssjef Sten Kristian Brath om besøket.

PÅ GJENGRODDE STIER: Marinemusikken på marsj gjennom Lunenburgs gater. Her marsjerte norske marinesoldater under krigen.
Publisert

I alt tjenestegjorde 2000 nordmenn i Camp Norway på Canadas østkyst under den andre verdenskrig. Den siste uken har Kongelig norske marines musikkorps og en æresavdeling fra Sjøforsvaret spilt og marsjert i deres fotspor.

Med konserter, minnemarkeringer og deltakelse i Royal Nova Scotia Tattoo har norske marinesoldater nok en gang vært synlige i de to byene Halifax og Lunenburg. 

Både vertskap og gjester understreket mange ganger betydningen av de sterke båndene som ble etablert mellom Norge og Canada under og etter krigen. 

Sjøforsvarets avdeling Camp Norway er langt mindre kjent enn Little Norway, som var en norsk treningsleir i Canada for utdanning av flygere og teknisk personell.

Konvoibyen

Halifax var den store konvoibyen. Herfra seilte mer enn 350 konvoier til Europa under krigen. Om bord på de nærmere 18.000 skipene var det livsviktige forsyninger til de allierte i kampen mot Nazi-Tyskland. 

CAMP NORWAY: 2000 nordmenn tjenestegjorde i Camp Norway under krigen.

– Det er første gang Marinemusikken besøker Canada, sier orlogskaptein og korpssjef Sten Kristian Brath til Forsvarets forum. 

– Med tanke på den historiske rollen og Sjøforsvarets tilknytning til Halifax og Lunenburg, hvorfor har det ikke skjedd før?

– Det skyldes nok tilfeldigheter. Dette har stått på vår reiseplan flere ganger, men hver gang har det dukket opp ting som har gjort at planene ikke har blitt realisert. Endelig har vi fått dette på plass. For oss har dette vært en stor opplevelse og en fantastisk suksess, fastslår Sten Kristian Brath.

Rørende

Et tallrikt publikum var på plass i Halifax' storstue, Rebecca Cohn, hvor både det kanadiske sjøforsvars korps The Stadacona Band of the Royal Canadian Navy og Marinemusikken under sin dirigent Bjørn Sagstad stod for underholdningen. 

På programmet stod mye norsk musikk. Marinemusikken hadde også med seg sangsolisten Sandrine Schau, som fremførte flott og nasjonalromantisk musikk.

TATTOO: Kongelig Norske Marines Musikkorps, en æresavdeling fra Sjøforsvaret og solisten Sandrine Schau takker for seg etter sin oppvisning i årets utgave av Royal Nova Scotia Tattoo.

Både i Halifax og Lunenburg ble det lagt ned kranser på de tre kirkegårdene hvor nordmenn som hadde tjenestegjort for Norge under krigen er gravlagt. 

En rørende og meget fin markering hvor det fra et sentralt sted på hver kirkegård ble spilt signalet «Bønn», samtidig som det ble lagt kranser på de forskjellige gravene. I Lunenburg hadde flere pårørende møtt opp. De fikk muligheten til å fortelle litt om sine fedres historie. 

Programmet i Lunenburg ble avsluttet med en kirkekonsert i den samme kirken som nordmennene brukte under krigen.

RØRENDE: Kransseremoni på kirkegården i Lunenburg. Det ble lagt ned kranser på gravene til nordmenn som tjenestegjorde for Norge under krigen.

Norges chargé d'affaires Trygve Bendiksby ved ambassaden i Ottawa, kommandør Connie Stien, marineattaché og assisterende forsvarsattaché ved den norske ambassaden i Washington D.C. og sjefen for Forsvarets musikk, oberstløytnant Pål Wilhelm Magnussen deltok i det meste av et tettpakket program.

Skipshunden Bamse

Canadas rolle under den andre verdenskrig og vennskapskapsbånd mellom nasjoner var tema for årets utgave av Canadas største tattoo, Royal Nova Scotia International Tattoo. Her deltok Kongelig Norske Marines Musikkorps med brask og bram. 

Stor oppmerksomhet fikk også her æresavdelingen fra Sjøforsvaret og Sandrine Schau. Under tattooen fikk publikum stifte bekjentskap med den norske skipshunden Bamse. Bamse var en St. Bernhardshund som under krigen ble maskot for de norske sjøfolkene. 

Et sammensatt korps med musikere fra Canada og Norge fremførte Bendik Langlos nykomponerte Bamses marsj. Til publikums store begeistring mottok noen veteraner og deres servicehunder Bamses Pris for sin innsats.

Powered by Labrador CMS