Nyheter

FLUKT: Kvinner på flukt i Burkina Faso lager mat i en skolegård i Ouahigouya. I løpet av få måneder har 275.000 mennesker blitt drevet på flukt i landet, og mange av dem må vente i ukevis på hjelp, ifølge Flyktninghjelpen.

Sult og vold truer i Burkina Faso – nødhjelpen uteblir

Siden april har 275.000 mennesker blitt drevet på flukt i Burkina Faso. Men nødhjelpen uteblir, og folk må velge mellom sult og vold, ifølge Flyktninghjelpen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nødhjelpsresponsen står ikke i samsvar med det skyhøye konfliktnivået, skriver organisasjonen i en pressemelding mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Situasjonen har ført til at mange må velge mellom å bli værende i et voldsherjet område eller flykte til et sted der de må jakte på mat i dagevis og kanskje ta til takke med blader.

Ifølge Flyktninghjelpen skyldes det både kritisk mangel på penger til hjelpearbeid og manglende kapasitet hos lokale myndigheter.

Organisasjonen ber regjeringen om å få bidra med å registrere flyktninger, slik at de kan få hjelp.

– Ingen hjelp

I byen Ouahigouya nord i landet har internt fordrevne søkt tilflukt på en skole.

– Her i Ouahigouya er det ingen hjelp å få. Hjemme i Kombri har vi nok til å brødfø oss selv med, men med risiko for våre egne liv, sier Mohammed, en bonde som er på flukt sammen med familien sin.

Et jihadistopprør har fra 2015 kastet Burkina Faso inn i en voldsspiral, der angrep og kamper driver stadig flere mennesker på flukt. De siste månedene har situasjonen blitt stadig verre. Siden april har i snitt 13.000 mennesker flyktet hver eneste uke. Nær 500 sivile er drept.

Matmangelen driver familier ut på vandring i dagevis.

På vandring etter mat

– Sult får deg til å rope om hjelp, men ingen kommer. Folk føler at de ikke lenger er en del av Burkina Faso. Vi føler at vi ikke er verdige hjelp, sier Bandé, en mor som har flyktet fra byen Mansila med barna sine, og som har gått i kilometer etter kilometer på jakt etter mat.

– Hvis valget er å dø på veien eller dø av sult i Mansila, er det bedre å dø i et forsøk på å komme seg ut, sier hun ifølge Flyktninghjelpens pressemelding.

Over 1,4 millioner mennesker er nå internt fordrevet i Burkina Faso, ifølge Conusar, som er regjeringens humanitære arm. Samtidig mangler hele 4,8 millioner mennesker trygg tilgang til mat, og for 2,9 millioner er situasjonen kritisk.

Givere er blitt bedt om å bidra med 607 millioner dollar for å dekke hjelpebehovet i 2021, tilsvarende 5,2 milliarder kroner. Men så langt er kun en firedel dekket inn.

Powered by Labrador CMS