Nyheter

MER MANGFOLD: Danmark har ikke hatt verneplikt for kvinner. Nå vil regjeringen har flere inn i rekkene. Illustrasjonsbilde av den danske livgarden i 2014.

Danskene vil utvide og likestille verneplikten

Den danske regjeringen vil øke verneplikten fra fire til elleve måneder, og vil få kvinnene inn i forsvaret. 

Publisert

Kortversjonen

  • Den danske regjeringen planlegger å utvide verneplikten fra fire til elleve måneder, med en fem måneders grunnutdannelse etterfulgt av seks måneder i operativ tjeneste.
  • Forsvarsdepartementet estimerer at det vil være omtrent 5000 vernepliktige årlig etter den nye modellen, og regjeringen sikter mot «full likestilling» ved å inkludere alle kjønn i verneplikten.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Den danske regjeringen vil utvide verneplikten fra fire til elleve måneder. Det kunngjorde statsminister Mette Fredriksen (S) under en pressekonferanse onsdag.  

Vernepliktige vil primært gjennomgå en fem måneders grunnutdannelse, fulgt av seks måneder der de vernepliktige vil bli brukt i operativ tjeneste og motta supplerende opplæring, står det i en pressemelding fra forsvarsdepartementet

Noen spesialtjenester, som livgarden, har allerede en annerledes ordning som videreføres.  

5000 vernepliktige

Forsvarsdepartementet anslår at det med den nye modellen vil være omtrent 5000 danske vernepliktige årlig, som blant annet vil kunne bemanne enheter i hæren, luftforsvaret og sjøforsvaret. Nå er det rundt 4700. 

Regjeringen legger også opp til at en del av de vernepliktige vil måtte tjenestegjøre som vernepliktige sersjanter eller løytnanter.

Vil få inn kvinnene

I januar i år raste diskusjonen om kvinner i forsvaret i Danmark. Det nye forslaget legger nå opp til «full likestilling». 

Alle unge dansker, uavhengig av kjønn, vil omfattes av verneplikten, og vil fremover gjennomføre vernepliktstjeneste på like vilkår og kan bli tvangsinnkalt, om forslaget går gjennom.

– En mer robust verneplikt, inkludert full likestilling mellom kjønnene, skal bidra til forsvarets oppgaveløsning, nasjonal mobilisering og bemanning av vårt forsvar, sier den danske forsvarsministeren Troels Lund Poulsen i pressemeldinga fra departementet. 

Regjeringen vil sette av 12 milliarder danske kroner til styrkinga av verneplikten. 

Samtidig skal Danmark også bruke mer penger på forsvaret. 2,4 prosent av bruttonasjonalproduktet skal gå til forsvar, og Poulsen sier budsjettet skal økes med 40,5 milliarder danske kroner de neste fem årene.

Norge innførte allmenn verneplikt i 2015, som første Nato-land. I Norge er verneplikten 19 måneder, og førstegangstjenesten er vanligvis tolv måneder. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS