Nyheter

MØTE: 19 år gamle Sara Karadash sammen med Statsminister Erna Solberg

Vernepliktige Sara (19) deltok på Nato-toppmøte

– Du får et helt annet perspektiv på den jobben diplomatene gjør, sier Sara Karadash, som tilbringer førstegangstjenesten ved militærmisjonen i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

30 Nato-land var samlet til toppmøtet til forsvarsalliansen i Brussel 14. juni. Til stede var også 19 år gamle Sara Karadash fra Vestnes. Hun er vernepliktig i Brussel med stilling i den norske militærmisjonen.

– Toppmøtet er jo ikke noe som er hvert år, det var sist i 2018. Det er jo det møtet der alle statslederne kommer. Så da samles alle i år på et møte og diskuterer forskjellige ting. Min jobb er å sitte på arkivet ved delegasjonen og passe på at alle får de mailene de skal ha og dokumentene de skal ha i møtet. 

– Så i år så var det statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren. Jeg fikk hilse på alle tre. Det var veldig hyggelig, men de hadde det veldig travelt, så de dro rett etter møtet, sier Karadash til Forsvarets forum.

– Noe helt annet

VESTNES: Karadash kommer fra Vestnes, midt mellom Molde og Ålesund.

Hun jobber i arkivet i den norske delegasjonen i Brussel. Hennes oppgave er å håndtere all e-post som kommer inn til delegasjonen som skal til den politisk delen delegasjonen. Jobben til Karadash er å sende ut de mailene til riktige personer på riktig nett med tanke på graderinger.

Fakta om Militærmisjonen i Brussel

  • Militærmisjonen i Brussel, forkortet MMB, er det norske forsvarets representasjon ved NATO-hovedkvarteret i Brussel. Sjef MMB er fast representant i NATOs militærkomité og er forsvarssjefens militære representant i NATO og Den europeiske union. Sjef MMB er også rådgiver i militære saker og spørsmål for de norske ambassadørene til NATO og EU.
  • Avdelingen ivaretar Norges interesser og deltar i arbeidsgrupper og paneler som arbeider frem beslutningsgrunnlag for NATOs militærkomité (MC) og Det nordatlantiske råd (NAC). Sjef MMB har også ansvaret for at forsvarsjefens synspunkter, begrunnelser og beslutninger fremlegges i saker som behandles i MC og tilhørende arbeidsgrupper.
  • MMB har en stab på rundt 20 personer som består av ledelse, saksbehandlere og støtteelement. Avdelingen har også fem vernepliktige soldater. MMB har kontorer i NATOs nye hovedkvarter i ytterkanten av Brussel.
  • I tillegg har Norge flere militære som jobber for NATOs internasjonale militære stab (IMS). Disse er underlagt NATO-kommando, men er administrativt underlagt sjef MMB.

Kilde: Forsvaret

– Hvordan var det å være med på toppmøtet?

– Man spiller jo i en helt annet liga enn det man vanlig hvis gjør når man er hjemme! Det er jo noe helt annet. Man omgis av diplomater på alle kanter, og ser at de gjør en viktig jobb. Man får et helt nytt perspektiv på ting etter å ha opplevd noe sånt, og et helt annet perspektiv på jobben de gjør.

– Hvordan merket du at det var toppmøte?

– For det første var sikkerheten mye høyere enn vanlig. Det var politi og sikkerhetsvakter rundt hele hovedkvarteret, og helikopter i luftrommet over. Det var heller ikke lov til å kjøre inn på hovedkvarteret. Vi ble først sjekket i en sikkerhetskontroll, og deretter fraktet videre med busser som kjørte oss til inngangen. 

– I tillegg til dette hadde de hengt opp bannere rundt hovedkvarteret og laget en blå-løper hvor alle ministerne kom inn, forteller Karadash.

Pandemien

Hun sier at det har vært et spesielt år å være vernepliktig i utlandet og at korona-pandemien har spesielt gått utover det sosiale. De er seks vernepliktige, men får ikke lov å bo sammen.

– Å bo i utlandet under en pandemi har ikke bare vært lett. Man har fått kjenne på hvordan det er å bo langt hjemmefra, og hvor vanskelig det kan være å komme seg hjem. Takket være et godt støtteapparat rundt oss har vi blitt tatt godt vare på her nede. Tiden har gått svært fort, og man lærer seg å verdsette de man har rundt seg på en helt annen måte enn før, sier Karadash.

– Vi bor tre stykker i en leilighet og tre stykker i et hus litt lenger bort. så vi har jobbet i vaktlag. Vi har ikke sett så mye til hverandre, og vi har valgt å møtes ute på grunn av korona. Man kjenner jo at man savner det sosiale.

Powered by Labrador CMS