Nyheter

TILBAKE PÅ JOBB: Forsvarsminister Lloyd Austin leverte åpningsreplikkene via video før et møte om Ukrainas militære behov.

Austin er delvis tilbake

USAs forsvarsminister Lloyd Austin har deltatt via video på et møte om Ukrainas militære behov. Det er hans første offentlige oppdrag siden han lå på sykehus.

Publisert

Austins åpningskommentar til tirsdagens møtet ble strømmet i noen minutter. Han tok da til orde for å levere flere luftforsvarssystemer til Ukraina. I snart 20 måneder har USA ledet an i en gruppe av rundt 50 land – inkludert Norge – som har gitt titalls milliarder kroner i støtte til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For først gang siden gruppen ble opprettet, er USA tom for penger og kan ikke sende ammunisjonen og rakettene som Ukraina trenger.

– Jeg vil be denne gruppen grave dypt for å levere flere bakkebaserte luftforsvarssystemer, sa Austin da han åpnet møtet, der også Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltok.

Norge gir vinterutstyr

– Vi vil fortsette å støtte Ukraina så lenge de kjemper sin forsvarskamp, understreker Gram i en pressemelding om møtet.

Departementet påpeker at Norge bidrar med viktig kompetanse om overlevelse under vinterforhold. Sammen med allierte land gir vi utstyr som vinterbekledning, hjelmer, splintvester og sanitetsmateriell.

Kommenterte ikke egen helse

Det var et lite opphold i strømmingen av Austins innlegg, men det er ingenting som tyder på at 70-åringen nevnte sin egen helse i innlegget.

Det er ikke ventet at Austin deltar på felles pressekonferanse sammen med USAs fremste general etter møtet, noe som har blitt rutine etter slike møter.

Hemmeligholdt sykehusopphold

Rett før jul ble forsvarsministeren behandlet for prostatakreft, og på nyåret ble han lagt inn på nytt på grunn av komplikasjoner knyttet til inngrepet.

Innleggelsene ble kjent først flere dager senere. Austin har fått kraftig kritikk for å ha holdt sykehusoppholdene hemmelig; ikke engang president Joe Biden var informert.

Powered by Labrador CMS