Nyheter

SENDES: Leopard-stridsvogner i bruk under øvelsen Arctic Bolt i fjor.

Ny pakke til Ukraina: Norge sender åtte Leopard-stridsvogner

BRUSSEL (Forsvarets forum): Tirsdag ble det klart at Norge blant annet gir åtte Leopard-stridsvogner til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under tirsdagens forsvarsministermøte ved Natos hovedkvarter i Brussel ble det klart at Norge nå vil gi ytterligere donasjoner til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den nye pakken vil inkludere åtte Leopard-stridsvogner som vil leveres til Ukraina i løpet av noen uker. Norge er et av landene som sender stridsvognene raskest.

– Det betyr at vi må klare med oss noen færre. Vi overfører stridsvogn både i Indre Troms og Rena. Det er viktig for oss å ta vare på vår egen stridsvognskompetanse og vår utdanningskapasitet. Vi har besluttet å anskaffe de nye stridsvognene, som vi må forberede oss på å ta imot. Vi opprettholder beredskapen for Nato, og så må vi kanskje gjøre noen justeringer i bidraget vårt i Litauen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til Forsvarets forum.

Pansrede kjøretøy og 250 millioner kroner

I tillegg sendes fire pansrede støttekjøretøy til brolegging, berging eller ingeniørkapasiteter etter behov, samt at ammunisjon og reservedeler også inkluderes i pakken.

Norge tilbyr også 250 millioner kroner til European Defence Fund - øremerket til å finansiere ammunisjon og reservedeler, opplyser Gram i Brussel.

– Vi må i større grad vurdere donasjoner i fra egne beholdninger og egen struktur. For kort tid siden kunngjorde vi at vi ville delta i en koordinert stridsvognsdonasjon til Ukraina. Vi har siden da jobbet med å konkretisere Norges bidrag, i dialog med allierte og med utgangspunkt i våre egne behov, sier Gram.

I BRUSSEL: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram avslørte nye Ukrina-donasjoner.

Deltar med instruktører

I sum mener forsvarsministeren det er et «betydelig bidrag».

– Krigen har utviklet seg til en artilleri-krig hvor man står på avstand. Skal man ta tilbake erobret land, må man ha ildkraft inn i striden, taktiske manøvreringskapasiteter. Så det er et sterkt ønsket bidrag fra Ukraina og få denne stridsvognsdonasjonen. Det sier nok noe om behovet man kjenner på for å kunne forsvare seg og slå tilbake mot Russland, sier Gram til Forsvarets forum.

Gram opplyser også om at Norge skal delta i med instruktører i treningsmisjonen som stridsvogndonasjonen utløser behov for.

– Veldig mange av instruktørene er allerede på plass i Polen. De starter sin treningsvirksomhet i dag.

Gram sier Norge vil stille oppfor Ukraina så lenge det er behov for det.

– Regjeringens foreslåtte Ukraina-program er et tydelig uttrykk for dette, sier Gram.

Powered by Labrador CMS