Nyheter

SANITET: Foto fra et besøk hos Sanitetsbataljonens feltsykehus på Setermoen under Cold Response i 2022.

Norge donerer medisinsk utstyr til Ukraina

– Gjennom støtten til Ukraina står vi opp for vår egen og europeisk sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Publisert

Norge sender medisinsk utstyr til Ukraina. Det innbefatter medisinske instrumentvogner, operasjonsbord og -lamper, sugeapparat og akuttsekker med sanitetsutstyr til Ukraina, og donasjonen dreier seg om utstyr som ikke lenger er i bruk. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge har donert en stor mengde personlig bekledning. Eksempelvis soveposer, kokekar og feltstøvler har blitt donert det siste halvåret. Nylig ble også flere tusen medisinske instrumenter gitt til det ukrainske forsvaret, som har et stort behov for etterforsyning av slikt materiell, melder Forsvarsdepartementet. 

– Gjennom støtten til Ukraina står vi opp for vår egen og europeisk sikkerhet. Ukraina har imponert alle med sterk forsvarsvilje og forsvarsevne, men de er like fullt avhengig av hjelp fra andre land i møte med de russiske styrkene. De behøver også støtte til å behandle skadde ukrainske soldater. Jeg er glad for at Norge kan donere medisinsk utstyr til Ukraina som kan bidra til å redde liv, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Det er også sendt kirurgiske instrumenter som arterieklemmer, anatomiske og kirurgiske pinsetter, bor og sårhaker.

– Dette kirurgiske utstyret holder høy kvalitet og brukes ved mange norske sykehus og i Forsvaret. Det vil gi ukrainsk sanitetspersonell økte muligheter til å redde liv, sier Tomas Beck, sjef for landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Beck sier samarbeidet med Ukraina i forbindelse med donasjoner av militære ambulansebusser, viser at det er tydelig at de har et stort behov for det medisinske utstyret som det nå er donert.

Powered by Labrador CMS