Nyheter

NY STYRINGSMODELL: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil endre styringsmodellen og gi forsvarssjef Erik Kristoffersen større kontroll med ressursene.

Forsvarsministeren mener Forsvaret sliter med styringen

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) innrømmer at Forsvaret sliter med styringen. Nå vil han gjøre endringer i styringsmodellen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er for mye ansvarspulverisering. For uklar ansvarsfordeling. Vi sliter med styringen i forsvarssektoren. Vi oppnår ikke resultater i stil med ressursene som brukes, sier Bjørn Arild Gram til Aftenposten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dårlig gjennomføringsevne

Gram synes mangel på styring fremstår som et paradoks ettersom Forsvaret er basert på ordre og kommando, men likevel ikke får det til.

– Gjennomføringsevnen er for dårlig. Styringen er for fragmentert. Det gjør at ingen av aktørene fullt og helt kan ansvarliggjøres for resultatene, sier Gram.

Slik forsvarssektoren er organisert nå, er det fire separate organisasjoner: Forsvaret, Forsvarsbygg, Forsvarsmateriell og Forsvarets forskningsinstitutt.

Nå er det Forsvarsdepartementet som bestiller tjenester fra Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell på vegne av Forsvaret. Dette vil statsråden endre. Han vil at Forsvaret selv gjør denne jobben.

Vil gi FSJ mer kontroll

Forsvarsdepartementet bestemmer i dag hvor mange årsverk som skal hvor. Også det vil Gram få en slutt på, og overføre dette til forsvarssjefen.

Forsvarssjef Erik Kristoffersen sier det ikke er tvil om at styringen av Forsvaret til dels er fragmentert.

– Riksrevisjonens rapport om IKT-sikkerhet peker på den samme fragmenteringen av ansvar. Derfor er det bra at styringsmodellen nå skal endres, sier Kristoffersen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS