Nyheter

DONERES: 36 av det norske Forsvarets Mercedes feltvogner, som her under vinterøvelsen Cold Response 2016, doneres til Nord-Makedonia.

Norge donerer 76 militære kjøretøyer til Nord-Makedonia

Publisert

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunne under sitt besøk i Nord-Makedonia mandag meddele at Norge donerer 40 lastebiler og 36 feltvogner til landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under sitt besøk i Nord-Makedonia kunne forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunngjøre at Norge donerer 40 lastebiler og 36 feltvogner til landet.

– Nord-Makedonia er en god Nato-alliert som Norge samarbeider godt med, sier forsvarsminister Gram i en pressemelding.

Feltvognene ble innledningsvis brukt i Afghanistan. Det er fortsatt noen få av dissse vognene i bruk i Forsvaret, blant annet i HV-12.

Lastebilene er av typen Scania 5-tonn, noe Forsvaret ifølge Gram har hatt et overskudd av.

- Denne typen kjøretøy gjør seg best i land med et varmere klima enn hos oss, avslutter forsvarsministeren.

En avtale som regulerer ansvar og plikter i forbindelse med donasjonen vil inngås mellom Forsvarsmateriell og nord-makedonske myndigheter.

Gis bort så Nord-Makedonia kan opprettholde forsvarsevnen

Gram forteller at Nord-Makedonia har donert betydelig med militært utstyrt til Ukraina.

Norges støtte til Nord-Makedonia er for at landet skal kunne skaffe materiell og utstyr for å opprettholde forsvarsevnen sin, ifølge forsvarsministeren.

Nord-Makedonia har vært medlem av Nato siden 2020.

Denne uken gjennomfører forsvarsministeren separate bilaterale besøk til Nord-Makedonia, Serbia og Bosnia-Hercegovina. Det skal gjennomføres bilaterale samtaler med forsvarsministrene i disse landene i forbindelse med besøkene.

Det var under møtet med forsvarsministeren i Nord-Makedonia,  Slavjanka Petrovska, at Gram informerte om donasjonen fra Norge.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøker Nord-Makedonia, Serbia og Bosnia-Hercegovina denne uken.
Powered by Labrador CMS