Nyheter

350 MILLIONER: Statsminister Jonas Gahr Støre møter generalsekretær i Røde Kors i Ukraina, Makym Dotsenko.

Norge gir 350 millioner kroner til Røde Kors-bevegelsens innsats i Ukraina

Midlene går til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og til Ukrainas Røde Kors gjennom Det internasjonale forbundet av Røde Kors-foreninger (IFRC).

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde at Norge skal bidra med 350 millioner kroner i støtte til Røde Kors-bevegelsens innsats i krigsrammede Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge statsministeren gjør Røde Kors-bevegelsen en uvurderlig innsats.

– De humanitære behovene er store som følge av Russlands krigføring. Ansatte og frivillige i Røde Kors viser stort mot. De redder liv og lindrer nød hver eneste dag, sier Gahr Støre.

Pengene hentes fra Nansen-programmet. De vil gå til å tilby tjenester som helsehjelp, husly, psykososial støtte, mat, vann og andre akutte behov den ukrainske befolkningen trenger.

I tillegg vil støtte gå til å beskytte sivile og de mest sårbare som barn, eldre og uføre.

Generalsekretær Maksym Dotsenko i Ukrainas Røde Kors sier denne hjelpen er veldig viktig.

– Vi føler at vi ikke står alene. Det gir oss mulighet til å jobbe hardt og støtte millioner av mennesker som trenger vår hjelp, sier Dotsenko.

Internasjonalt møte om humanitær innsats

Midlene går til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og til Ukrainas Røde Kors gjennom Det internasjonale forbundet av Røde Kors-foreninger (IFRC).

Ukrainas Røde Kors har omtrent 10.000 ansatte og frivillige.

– Det er det første eksempelet i verden på hjelp som blir gitt over fem år, sier Dotsenko.

Norge og EU er vertskap for et internasjonalt møte i Oslo om humanitær innsats i Ukraina senere denne uken. Det er ventet at rundt 80 delegasjoner fra mange giverland og humanitære organisasjoner skal samles.

FORNØYD: Generalsekretær Makym Dotsenko sier pengene de har fått av Norge gir dem muligheten til å jobbe hardt.

– Mens medienes oppmerksomhet går ned, så øker behovene, og de blir mer komplekse, sier generalsekretæren.

Ikke risikofritt

Dotsenko ble under kunngjøringen spurt om korrupsjon og om sikringen av at pengene går til de formålene de er tiltenkt.

Generalsekretæren svarte at de ikke har noen tegn på at penger er kommet på avveie. Dotsenko mener de kanalene Norge og Røde Kors bruker er troverdige og har stor tillit.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj byttet ut forsvarsminister Oleksij Reznikov i begynnelsen av september etter beskyldninger om korrupsjon mot departementet. 

Viseforsvarsministeren og fem andre i departementet gikk også av.

Jonas Gahr Støre sier Ukrainas nye forsvarsminister er en han har snakket med og kjenner godt, men sier det fortsatt ikke er uten risiko at pengene havner i feil hender.

Powered by Labrador CMS