Nyheter

INGEN HELIKOPTRE: Forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, la frem regjeringens forslag til budsjett på Høybuktmoen, men der var det ikke satt av noe til nye helikoptre.

Ingen helikopterpenger i årets forsvarsbudsjett

Det er ikke satt av penger til nye helikoptre i forsvarsbudsjettet for neste år. Men forsvarssjefen kan få dra kortet om det handler om nasjonale sikkerhetsinteresser.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil bevilge 75,8 milliarder kroner til forsvar i 2023. Det er en økning på 6,8 milliarder kroner sammenlignet med årets budsjett. Men budsjettet foreslår ingen løsninger for nye stridsvogner eller maritime helikoptre.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er en kapasitet vi har behov for. Det er synd at dette ikke konkretiseres i budsjettet, sier Jens B. Jahren i Befalets fellesorganisasjon (BFO) til Aftenposten.

I mer enn ti år har det norske Forsvaret vært uten funksjonelle maritime helikoptre. Forsvaret sa i juni opp kontrakten med leverandøren for de omstridte NH90-helikoptrene og sa de ville sende dem i retur.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at de jobber med saken om NH90.

– Vurderingene våre var etter 20 år så var det ikke lenger et videre arbeid med NH90 som ville raskest bringe oss til en løsning på maritim helikopterkapasitet, sa Gram til Forsvares forum, etter at han hadde presentert årets budsjett på Høybuktmoen.

Han forteller at det pågår et omfattende arbeid med å finne en midlertidig og etter hvert en permanent løsning.

– Vi har ikke noe svar på det ennå, men det er tatt opp med allierte, ikke minst USA. Jeg var jo selv der å besøkte forsvarsministeren der ganske nylig, hvor dette var tema, sa forsvarsministeren til Forsvarets forum.

– Det jobbes hardt med å finne ut hva som er mulig å få til innen maritime helikoptre, både til fregattene og til Kystvakten, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Aftenposten.

Han sier amerikanske Seahawk, som danskene bruker, er et alternativ.

Forsvarsministeren gir imidlertid forsvarssjefen grønt lys til å handle raskt:

– Hvis det er behov knyttet til nasjonale sikkerhetsinteresser, kan vi finne raskere løsninger. Utenom anbudsrunder, selv om vi i utgangspunktet ønsker konkurranse. Det står ikke på pengene, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Powered by Labrador CMS