Nyheter

ARKIVERT: På Jørstadmoen leir arkiveres og systematiseres alle dokumenter som kommer inn og produseres av Forsvaret. Nå vil regjeringen ha en digital løsning for lagring av dokumentasjon fra internasjonale operasjoner.
ARKIVERT: På Jørstadmoen leir arkiveres og systematiseres alle dokumenter som kommer inn og produseres av Forsvaret. Nå vil regjeringen ha en digital løsning for lagring av dokumentasjon fra internasjonale operasjoner.

Regjeringen foreslår to millioner til digitale arkiv 

Pengene skal sikre dokumentasjon etter norsk innsats i internasjonale operasjoner. Det er kritisk for veteraners rettssikkerhet, sier forsvarsminsteren. 

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår en tilleggsbevilgning i forsvarsbudsjettet, som skal gå til en databaseløsning som skal sikre forsvarlig lagring av dokumentasjon etter norske soldaters innsats i internasjonale operasjoner. Den foreslåtte tilleggsbevilgningen er på to millioner kroner. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om utfordringene ved lagring av dokumentasjon. Det kan du lese mer om her eller via lenken nederst i saken!

Tiltaktsplan for ivaretakelse av veteraner

Tiltaket er en del av regjeringens arbeid for å styrke oppfølgingen av veteraner og vil inngå i regjeringens tiltaksplan for anerkjenning, ivaretakelse og oppfølging av veteraner. Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding fredag. 

Dokumentasjon fra internasjonale operasjoner fra begynnelsen av 1990-tallet og frem til og med operasjonene i Afghanistan, Irak, Libya og Mali er levert til Forsvarets arkivtjeneste på harddisker, bærbare PC-er, minnepinner og lignende. 

Disse har varierende holdbarhet, og informasjonen må viderekopieres etter noen år for at innholdet ikke skal gå tapt.

– Vesentlig for veteraners rettsikkerhet

Derfor finnes det en risiko for at dokumentasjon går tapt for alltid, med mindre noe gjøres. 

– Det kan få følger, ikke bare når det gjelder historieforsking, men også for dokumentasjon i erstatningssaker for veteraner, skriver FD i pressemeldingen. 

– Det er vesentlig for veteraners rettssikkerhet at denne dokumentasjonen finnes for ettertiden, sier forsvarsminister Bjørn Arild gram (Sp). 

Det å bruke militærmakt er en av de mest alvorlige handlingene politikerne vedtar, sier han. 

– Da er det viktig for oss og for etterkommerne våre at dokumentasjonen fra disse operasjonene er tilgjengelige for ettertiden, sier forsvarsminister Bjørn Arild gram (Sp). 

Ifølge Gram er det et mål for regjeringen at så mye som mulig av dokumentasjonen på sikt skal bli gjort tilgjengelig for forskere og andre. 

Powered by Labrador CMS