Nyheter:

TRANSATLANTISK TELEFONSAMTALE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakket tirsdag for første gang med USAs president Joe Biden etter innsettelsen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har snakket med Joe Biden for første gang siden innsettelsen

Nato-sjef Jens Stoltenberg og USAs president Joe Biden diskuterte internasjonal terrorisme, Russland og Kina da de to pratet for første gang etter innsettelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flott å snakke med presidenten og gratulere ham med innsettelsen. Dette er et nytt kapittel for den transatlantiske alliansen. Jeg ser fram til å ønske ham velkommen til Nato-toppmøte og jobbe nærmere sammen, skriver Stoltenberg på Twitter.

Møte utfordringer sammen

Stoltenberg ønsket velkommen den nye presidentens fokus på å gjenoppbygge allianser, og understreket at Nato er stedet hvor europeere og amerikanere møtes hver eneste dag, og at «sammen kan vi møte utfordringer som ingen av våre nasjoner kan møte alene».

De to lederne diskuterte også en rekke av utfordringene Nato-landene står overfor, slik som kampen mot internasjonal terrorisme, inkludert i Afghanistan og Irak, å håndtere et mer selvsikkert Russland, og å møte implikasjonene ved Kinas fremvekst for alliansens sikkerhet, samt det de mener er nødvendigheten av å øke pengebruken på forsvar.

Jens Stoltenberg og daværende visepresident Joe Biden fotografert sammen i 2015.

De bekreftet også deres intensjon om å arbeide sammen om andre globale utfordringer, som klimaendringene og pandemien.

Forsvarsministeren: – Kjempemessig

Stoltenberg snakket med USAs nye forsvarsminister Lloyd Austin forrige uke.

– Vi hadde en flott samtale om verdiene vi deler og utfordringene vi står overfor. Jeg ser fram til å samarbeide tett med ham for å styrke båndet mellom Europa og Nord-Amerika via Nato, skrev Stoltenberg på Twitter fredag kveld etter samtalen med Austin.

– Kjempemessig å snakke med Jens Stoltenberg i dag, den første telefonsamtalen jeg hadde i den nye jobben, skrev Austin etterpå i en melding på Twitter.

– Jeg gjentok USAs faste forpliktelse overfor Nato-alliansen og vår verdsettelse for samarbeidet og relevansen som våre allierte tar med seg på oppdrag verden rundt, skrev Austin.

Onsdag gratulerte Stoltenberg Biden med presidentinnsettelsen i en Twitter-melding.

Powered by Labrador CMS