Nyheter:

STANS: Senterpartiets Emilie Enger Mehl krever at regjeringen stanser salget av skipsmotorselskapet Bergen Engines til et russiskkontrollert selskap.

Sp: – Regjeringen må stanse salget av Bergen Engines

Senterpartiet frykter at norsk forsvarsteknologi vil havne i hendene på russerne dersom salget av skipsmotorselskapet Bergen Engines går igjennom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norsk forsvarsteknologi kan havne i kloa på Putin. Regjeringen må stanse salget, krever partiets stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun vil ta saken opp i den muntlige spørretimen onsdag.

Bergen Engines er i dag eid av britiske Rolls-Royce, som nå har solgt selskapet til russiskkontrollerte TMH International. De har betalt 1,6 milliarder kroner for å ta over motorfabrikken på Hordvikneset.

Blant de største kundene til Bergen Engines er det norske Sjøforsvaret.

– Helt vilt

– Det er jo helt vilt at russerne skal vedlikeholde norske kystvaktskip, sier Mehl til NTB.

Hun hevder at TMH International har tette bånd til det russiske regimet og mener regjeringen må bruke sikkerhetsloven for å stanse salget.

– Det er en skandale at dette salget har passert. Har ikke regjeringen vurdert dette opp mot sikkerhetsloven? I så fall er det en enorm glipp, og regjeringen har sovet fullstendig i timen, sier hun.

Samtidig minner hun om at statsminister Erna Solberg (H) så sent som i forrige uke forsikret Stortinget om at regjeringen med hjemmel i sikkerhetsloven kan stanse utenlandske oppkjøp i viktige strategiske interesser i Norge.

Flere er kritiske

Hun viser også til trusselvurderingen fra at Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og E-tjenesten, der nettopp utenlandske oppkjøp av strategisk infrastruktur er utpekt som en trussel.

Også Frps Christian Tybring-Gjedde og Aps Jette Christensen har sendt spørsmål om salget til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). I tillegg har Sjøforsvaret stilt seg kritisk til saken.

Næringsdepartementet har så langt uttalt at de anser salget mellom to kommersielle aktører, som departementet verken kan eller bør blande seg inn i

Powered by Labrador CMS