Nyheter

SABOTASJE: Bildet viser gass som lekker til overflaten etter at Nord Stream 1 og 2 ble utsatt for sabotasje i september 2022.
SABOTASJE: Bildet viser gass som lekker til overflaten etter at Nord Stream 1 og 2 ble utsatt for sabotasje i september 2022.

Nord Stream-eksplosjonene kom utenfra

Svenske etterforskere er nå sikre på at eksplosjonene som rammet Nord Stream 1 og 2 ikke kom fra innsiden av gassledningene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske myndigheter kommer stadig nærmere en konklusjon om hva som skjedde da gassledningene Nord Stream 1 og 2 ble sabotert i september.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Typen sprengstoff som ble brukt er identifisert, og svenske etterforskere vil nå avkrefte teorien om at eksplosjonene stammet fra sprengladninger inne i rørledningene, skriver Expressen.

Les også: Kystjegere testet Puma-drone for første gang fra fregatt

– Vi tror i grunnen vi vet hva som skjedde på plassen. Vi gikk jo ut med at vi fant sprengladninger på et stort antall deler. Ut ifra det vet vi også hva slags sprengstoff, sier etterforskningsleder Mats Ljungqvist.

Han tar analysen lengre:

– Vi kan også trekke slutningen om hvordan det har skjedd, metode og så videre. Om man da vet hvordan det har skjedd kan man også trekke slutninger om hva man skal se etter.

Ljungqvist sier at eksplosjonen ikke var noe som kom fra innsiden av røret.

Skjerpet beredskap

Etter eksplosjonene som rammet Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen skjerpet Nasjonal kommunikasjonsmyndighet beredskapen og rettet særlig oppmerksomhet mot sjøfiberkabler.

I etterkant av hendelsen varslet også Forsvarsdepartementet at Forsvaret ville ha større tilstedeværelse og være mer synlig i områdene rundt norske olje-og gassinstallasjoner.


Powered by Labrador CMS