Nyheter

MILITÆR: Yoav Galant (tredje fra venstre) sammen med daværende forsvarsminister Shaul Mofaz (t.v.) og daværende statsminister Ariel Sharon (andre fra venstre) i 2005.

Tidligere general blir ny forsvarsminister i Israel

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu har utnevnt den tidligere generalen Yoav Galant til forsvarsminister.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Yoav Galant (64) erstatter Benny Gantz (63), som har vært forsvarsminister siden 2020.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Galant har en lang militær karriere bak seg, og var blant annet øverstkommanderende for den israelske hærens sørkommando fra 2005 til 2010.

Han hadde blant annet kommandoen under «Operation Cast Lead», da israelske styrker gikk til angrep mot Gazastripen i desember 2008. Israel begrunnet angrepet med at det var et svar på rakettbeskytningen fra området mot sivile mål i Israel, i tillegg til at man ønsket å stoppe smuglingen av våpen inn på Gazastripen. Rundt 1400 palestinere og 14 israelske soldater ble drept i løpet av drøyt tre uker, ifølge tall fra Amnesty.

Les også: – Alt som har med fredssamtaler og avtaler med palestinerne vil bli stilt i bero, skriver journalist Harald Berg Sævereid i en kronikk om det politiske kaoset i Israel.

Nå overtar Galant et forsvar som de siste årene har forsøkt å bedre forholdet til land som Bahrain, Marokko og De forente arabiske emirater. Han vil også bli ansvarlig for mottakelsen av nye tankfly av typen KC-46 Pegasus og nye helikoptre av typen CH-53 Sea Stallion, ifølge Defense News.

I 2010 ble Galant opprinnelig utpekt til ny forsvarssjef av Netanyahu, men utnevnelsen ble trukket tilbake etter anklager om at han på ulovlig vis hadde tilegnet seg eiendom som tilhørte staten i Amikam nord i Israel. Han ble senere frikjent for anklagene.

Galant gikk inn i politikken i 2015 for partiet Kulanu, som besto av utbrytere fra Netanyahus høyreparti Likud. Han sikret seg en plass i nasjonalforsamlingen og fikk deretter posten som boligminister i den daværende koalisjonsregjeringen.

Da han satt som boligminister omtalte Galant Oslo-avtalen som «problematisk».

– Israel ga og ga, men fikk ikke noe tilbake, sa han i et intervju med Jerusalem Post den gangen.

Galant har også hatt som innvandring-, integrering- og utdanningsminister i Netanyahu-regjeringer.

Den nye koalisjonsregjeringen blir omtalt som den mest ytterliggående høyreregjeringen i Israels historie og består av flere kontroversielle ultranasjonalister.

Les også: – Det går mot et nytt palestinsk opprør mot okkupasjonsmakten, en ny intifada, sa Fatah-leder til Forsvarets forum i september.

Powered by Labrador CMS