Nyheter

SLAGSMÅL: Fire belgiske soldater ble pågrepet i helgen, etter slagsmål på Nabo'n pub. De fire er nå løslatt.

Belgiske soldater holdes isolert etter slagsmål

De belgiske soldatene som i helgen ble pågrepet etter et slagsmål i Åndalsnes er løslatt, men holdes isolert i avdelingen. Det belgiske forsvaret beklager hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

I en epost til NTB beklager det belgiske forsvaret hendelsen i Åndalsnes natt til søndag, hvor fire belgiske soldater ble pågrepet etter et slagsmål. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Uten å forutse resultatet av etterforskningen beklager det belgiske forsvaret denne hendelsen som undergraver vårt internasjonale omdømme. Om nødvendig vil det belgiske forsvaret gjøre tiltak, skriver det belgiske forsvaret.

Ifølge det belgiske forsvaret holdes de involverte soldatene isolert i avdelingen, uten noen form for kommunikasjon. 

– Dette vil vedvare inntil avhørene er avsluttet. På forespørsel fra norske myndigheter vil soldatene bli på stedet så lenge det anses som nødvendig. 

De fire soldatene ble løslatt sent søndag kveld. Soldatene er siktet for kroppsskade, opplyste Møre og Romsdal politidistrikt søndag ettermiddag.

En lokal mann ble sendt til sykehuset i Molde med skader. Han er mandag fremdeles innlagt og har blitt avhørt av politiet, men skadeomfanget er ukjent.

Uklart hendelsesforløp

Ifølge politiet har i alt fire personer status som fornærmet. Politiet har fremdeles ikke oversikt over hendelsesforløpet.

– Vi har fortsatt ikke oversikt over alt som skjedde ennå. Det er veldig mange involverte, og det tar nok en stund før vi får full oversikt over hva som har skjedd, hvor det skjedde og hvem som var involvert, sier politiadvokat Lena Romestrand i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

En belgisk bataljon av fallskjermjegere er for tiden i området på vintertrening. De bor på Setnesmoen leir, hvor TV-serien «Kompani Lauritzen» er blitt spilt inn. 

I utgangspunktet skal de belgiske soldatene være i Norge fram til 8. mars, men politiet er i dialog med belgiske militærmyndigheter om hvor lenge de må være tilgjengelige for norsk politi.

Flere avhør

Politiadvokat Romestrand vil ikke si noe om alder og kjønn på de involverte. 

– Dette er jo en type sak der man etter hvert vil ta stilling til om saken skal etterforskes i Norge eller overtas i Belgia. Her samarbeider vi med belgiske militærmyndigheter og politi om å få etterforske så godt som det lar seg gjøre, sier hun. 

Politiet har avhørt flere vitner som var til stede da slåsskampen brøt ut.

– Vi har avhørt navngitte fornærmede vi fikk identiteten til på stedet, samt vitner som befant seg i området. Lista blir jo lengre etter hvert som etterforskningen skrider fram, sier Romestrand.

Hun har mandag snakket med belgiske medier, som ønsker å vite mer om saken.

– Det har vært stor oppmerksomhet rundt saken i Belgia, så de belgiske mediene er svært interessert i å vite hva vi gjør og hva som skjer videre med soldatene, sier Romestrand.

Har ikke immunitet i Norge

Ingen allierte soldater har immunitet i Norge, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

– Når det gjelder allierte soldaters jurisdiksjon på tjeneste her til lands, så reguleres dette av Status of Forces Agreement (SOFA), som betyr at Nato-nasjonen sender soldater, og Norge har rett til å utøve jurisdiksjon. Unntaket er når handlingen utelukkende omhandler senderstatens personell eller materiell eller skjer under tjenesteplikter, hvor da Norge har førsterett til å utøve jurisdiksjon, skriver talsperson ved FOH Hanne Olafsen. 

Det er uvanlig at utenlandske soldater kommer i slagsmål, opplyser hun videre.

– Men norske og utenlandske soldater gjenspeiler til en viss grad samfunnet og verden for øvrig, slik at det skjer dessverre fra tid til annen. Siden det er en pågående etterforskning, så blir det ikke riktig å kommentere noe ytterligere på nåværende tidspunkt, skriver hun.

Powered by Labrador CMS