Nyheter

AVTALE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.v.) sammen med Belgias statsminister Alexander De Croo (t.h.) i Brussel, tirsdag 28. mai.

Ukraina får 30 F-16 fra Belgia

Belgias statsminister Alexander De Croo bekreftet tirsdag at de første leveransene vil skje allerede i år. 

Publisert Sist oppdatert

Ukraina og Belgia undertegnet en sikkerhetsavtale på et møte i Brussel tirsdag, og den belgiske statsministeren Alexander De Croo bekreftet da flyleveransene.

Belgia vil gi totalt 30 F-16 til Ukraina, og de første leveransene skjer allerede i 2024. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok i avtaleseremonien i den belgiske hovedstaden.

– Dokumentet omfatter minst 977 millioner euro i belgisk militærstøtte til Ukraina i år, i tillegg til en belgisk forpliktelse til å gi støtte over en tiårsperiode, sa Zelenskyj i en melding lagt ut i sosiale medier.

Zelenskyj ankom Belgia tirsdag, etter et besøk i Spania. I Belgia skal han blant annet besøke en belgisk flybase, hvor han skal treffe instruktørene som driver opplæring av ukrainske piloter. 

Ukraina har undertegnet en rekke sikkerhetsavtaler med vestlige land, hvor landene forplikter seg til langsiktig hjelp i form av militærutstyr og opplæring av ukrainske styrker. I forrige uke opplyste Zelenskyj at Norge og Ukraina har ferdigstilt en bilateral sikkerhetsavtale, som skal signeres ved første leilighet.

Etter besøket i Belgia ventes president Zelenskyj å dra videre til Portugal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Powered by Labrador CMS