Nyheter

I BELARUS: Dette satellittbildet er datert 30. juni 2023 og viser det som skal være nylig oppsatte telt på en tidligere militærleir ved byen Osipovitsji i Belarus. Satellittbildet er fra Planet Labs PBC.

Satellittbilder fra Belarus kan vise oppbygging militærleir

Bilder tatt ved den nedlagte militærleiren med to ukers mellomrom viser at det tilsynelatende er satt opp et stort antall telt på området.

Publisert

Bildene som er levert av Planet Labs, antyder at titalls telt er satt opp i en gammel militærbase de siste ukene. Basen ligger utenfor byen Osipovitsji, rundt 230 kilometer nord for grensen mot Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin ble tilbudt amnesti og eksil i Belarus etter det kortlivede opprøret i Russland. Presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, har sagt at landet kan dra nytte av Wagner-gruppens erfaring og kunngjorde at han hadde tilbudt leiesoldatene å etablere seg i en «forlatt militærenhet».

15. JUNI: Slik så den samme leiren ut da Planet Labs avbildet området 15. juni.
30. JUNI: Slik så leiren ut da Planet Labs avbildet området 30. juni.

Aliaksandr Azarau, som leder geriljagruppen Bypol og er en motstander av Lukasjenko, sier på telefon til AP at byggingen av et tilholdssted for Wagner-krigere var underveis ved Osipovitsji.

En talsperson for Ukrainas grensestyrker sa til mediene lørdag at så mange som 8.000 Wagner-soldater kan havne i Belarus. Ukraina planlegger å styrke grenseforsvaret mot Belarus som svar på landets Wagner-invitasjon.

Powered by Labrador CMS