Nyheter

BÅTDRONE: Sea Hunter er én av U.S. Navys ubemannede overflatefartøy. Her avbildet ved Pearl Harbor i Hawaii, før storøvelsen Rim of Pacific (RIMPAC) i juni 2022.

Oppretter ny droneskvadron

Den amerikanske marinens nye droneskvadro er planlagt etablert i mai og skal bestå av «unmanned surface vehicles», eller droner til sjøs.  

Publisert Sist oppdatert

Det er admiral Samuel Paparo, sjefen for U. S. Pacific Fleet, som lanserer planene om den nye droneskvadronen. Den skal etter planen etableres i mai. Det skriver nettstedet Defense News

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Unmanned surface vehicle» (USV) er droner som beveger seg på vannoverflaten. På norsk omtales de som selvkjørende eller ubemannede overflatefartøy, eller båtdroner. 

Allerede i 2022 etablerte US Navy sin første USV-skvadron, med navn Unmanned Surface Vessel Division 1 (USVDIV One). 

USVDIV One fører tilsyn med US Navys store og mellomstore båtdroner. Dette inkluderer dronene Sea Hunter og Sea Hawk. Avdelingen fokuserer i hovedsak på å utvikle bruken av båtdroner og holder til  Naval Base Ventura County Port Hueneme i California. 

Ifølge Paparo har avdelingen blant annet gjennomført øvelser hvor ubemannede fartøy har seilt mer enn 43.000 nautiske mil over syv måneder. 

De har også eksperimentert med kombinasjonen våpen og USV-er, og testet bruken av SM-6-missiler sammen med større båtdroner.

USVDIV One og den nye droneskvadronen skal gå i spissen for å bygge de nødvendige kunnskapen og ferdighetene som kreves for å gjennomføre USV-operasjoner. 

Ifølge Paparo vil det å benytte seg av USV-er bidra til å minimere risikoen for skade og tap av menneskeliv. 

– Ikke send et menneske for å gjøre noe farlig, når en maskin kan gjøre det bedre, raskere og billigere, sier han til Defense News. 

Powered by Labrador CMS