Nyheter

PASSER PÅ: Statsminister Jonas Gahr Støre ombord på KV Bjørnøya i anledningen langtidsplanen for Forsvaret

Lover å ta grep etter sak om russiske hytteeiere i nord

Russere som kan knyttes til president Vladimir Putins regime, eier hytter midt i et av Norges viktigste militære områder, ifølge TV 2.

Publisert

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

I tillegg til Bardufoss flystasjon ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her. Området er også viktig for Nato.

En av eierne er ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina.

Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Viktor Saygin sitter i dumaen i Murmansk og har kjøpt tre av hyttetomtene i fjellandsbyen. Datteren står som eier av den ene.

TV 2 har ikke klart å komme i kontakt med Saygin. Etter først å ha sagt seg villig til å kommentere saken, har datteren hans ikke besvart kanalens henvendelser.

Norske sikkerhetsmyndigheter advarte så sent som i februar, da de la fram sine oppdaterte trusselvurderinger, mot økt etterretning fra Russland i Norge. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte blant annet at Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST

– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

I dag er det ingen systematisk kontroll over hvem som kjøper privat eiendom i Norge, men statsministeren sier de nå har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinen. 

Flere tiltak har imidlertid ennå ikke trådt i kraft.

– Vi jobber også blant annet med Finland for å se på deres erfaringer. Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre. 

Powered by Labrador CMS