Nyheter

FLYFORBUD: Etter fire år med flystans rundt lyn og torden, oppheves nå restriksjonene for F-35A fly.

Opphever flyforbud rundt lyn og torden

Etter fire år med flystans rundt lyn og tordenvær for det amerikanske forsvarets F-35A fly, har restriksjonene blitt løftet og piloter kan nå fly innenfor fire mil av uvær.

Publisert

I en e-post fra det amerikanske forsvarsdepartementets avdeling, Felles Programkontor for F-35,  bekrefter de at restriksjonene fra 2020 som nektet piloter å fly innen fire mil fra lyn og torden er løftet.

Det skriver Defense News.

Flyforbudet i områder rundt uvær kom etter at problemer med rør som sender drivstoff til tanken ble oppdaget. Undersøkelser avdekket flere lignende problemer på andre fly, og resulterte i begrensninger for flyvning i spesielle områder, til en løsning var på plass.

Problemene var mer konkret rettet mot «Onboard Inert Gas Generation System», eller OBIGGS, som er til for å beskytte flyet mot lynnedslag. Systemet pumper nitrogenberiket drivstoff inn i flyets drivstofftank for å forhindre eksplosjon om et lynnedslag skulle treffe flyet, skriver avisen.

Restriksjonene gjaldt flytypen F-35A, mens F-35B og C ikke ble rammet. 

I en uttalelse til Defense News sa produsenten bak flytypene, Lockheed Martin, at flyene deres fortsatt er blant de beste og mest moderne flyene på markedet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– F-35 forblir det mest kapable flyet når det gjelder å gi global sikkerhet for det 21. århundre som beskytter både USA og våre allierte.

Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Eivind Byre forteller til Forsvarets forum at de samme reglene gjelder for hele F-35 flåten, uansett nasjonalitet. 

– I Norge har den nå opphevede begrensningen hatt liten praktisk betydning. Hvis vi har tordenvær, så er det først og fremst kraftig vind som kan sette en stopper for flyvning.

– Slik jeg forstår det kommer det sjeldent lyn på Trøndelagskysten uten at det også er skikkelig ruskevær. Begrensningen skal oftere hatt en effekt for de norske på flygerutdanning ved Luke Air Force base i USA, enn den har hatt her hjemme, legger han til.

Powered by Labrador CMS