Nyheter

PÅ STORTINGET: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i Stortinget i Oslo.

Forsvarsministeren: Har styrker i beredskap og følger situasjonen i Øst-Europa nøye

Forsvarsdepartementet vil foreløpig ikke si om Norge kan gjøre som Danmark og flytte styrker til Baltikum eller nær Russlands grense. Situasjonen følges tett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har stilt skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen om hvorvidt Nato har bedt Norge sende styrker til Baltikum eller nær Russlands grense. Det skjer etter at Danmark har varslet at fire kampfly og en fregatt sendes til Baltikum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvaret opererer hjemme og ute sammen med allierte for å verne om norsk sikkerhet. Forsvaret har i tillegg styrker som er på hjemlig beredskap og i beredskap for Nato. Vi følger derfor situasjonen nøye, sier forsvarsministeren til NTB.

– Nato følger løpende den russiske styrkeoppbyggingen nær Ukraina, og vurderer sammen med medlemslandene behovet for å tilpasse alliert nærvær, inkludert i Litauen, legger Enoksen til.

Svært anspent

Situasjonen mellom Nato og Russland er svært anspent. Russland har flyttet tropper mot grensen til Ukraina, og kommer med krav til Vesten om at ukrainerne ikke skal få bli med i Nato og at det ikke skal plasseres vestlige våpen der.

Disse kravene er blitt omtalt som umulige å innfri.

Enoksen understreker at Norges viktigste rolle er her hjemme ved vår egen grense til Russland.

– Vi ivaretar det som alltid har vært vår viktigste oppgave, å bidra til allierte aktiviteter, men først og fremst være Natos øyne og ører i nord, sier Enoksen.

Moxnes advarer

Moxnes advarer mot å flytte Nato-tropper nærmere Russland.

– Å flytte stadig mer av Natos krigsmaskineri under USAs kommando mot Russlands grenser, har hittil ført til mer spenning og mindre trygghet, det stikk motsatte av hva Norge er tjent med, sier Rødt-lederen.

Han kommer med en klar oppfordring til regjeringen.

– Rødt mener Støre-regjeringa nå bør holde løftet fra Hurdalsplattformen om å jobbe for lavspenning med Russland, og bruke Forsvaret til å forsvare Norges grenser, ikke til USAs krigshissing i utlandet som kan øke faren krig i stedet for å dempe den, sier han.

Powered by Labrador CMS