Nyheter

TIL BALTIKUM: Den danske fregatten HDMS Peter Willemoes under en øvelse med amerkanske styrker. Nå sendes skipet til Østersjøen i forbindelse med den spente situasjonen i Ukraina.

Danmark sender fregatt og fire jagerfly til Baltikum

Den spente situasjonen i Ukraina gjør at Nato har bedt om forsterkninger til Nato-landene som grenser mot Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra midten av januar sendes fregatten «Peter Willemoes» som blir del av Natos stående flåtestyrker i Østersjøen. Senere samme måned følger fire F-16 jagerfly etter. Disse skal delta i Baltic Air Policing, som innebærer suverenitetshevdelse over de baltiske landene. Dette oppdraget skal være til mars, skriver det danske forsvaret i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakgrunnen for forsterkningen er den russiske militære oppbygning langs grensen til Ukraina, samt Russlands hardere tone overfor Nato.

– Vi har en meget alvorlig situasjon i Ukraina med Russlands oppbygging av styrker, sier utenriksminister Jeppe Kofod mandag.

I desember anmodet alliansen medlemslandene om å sikre at de har de nødvendige kapasitetene på plass for å bidra til nødvendig avskrekking, står det i pressemeldingen.

– Det sterke og etterspurte bidraget tilbyr vi Nato, når vi sender en fregatt med 160 soldater og fire F-16 jagerfly og 70 mann. At det er et nesten samlet Folketing de står bak er et viktig og tydelig signal, sier den danske forsvarsministeren Trine Bramsen.

DANSKE MINISTRE: Utenriksminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen. Bildet er tatt i forbindelse med evakueringen fra Afghanistan.

Utenriksminister Kofod understreker at forholdet til Russland består av to spor: Både avskrekking og dialog.

– Vi er klare til å ha en dialog. Men det krever at Russland stanser sine provokasjoner og trusler, sier han.

Fregatten og jagerflyene kommer i tillegg til danske styrker som allerede er på plass i Estland, som del av Nato-operasjonen Enhanced Forward Presence. Operasjonen består av fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper som holder til i Latvia, Litauen, Estland og Polen.

Les mer: USA og Russland diskuterer Ukraina i Genève

F-16: Fire danske jagerfly skal bidra til suverenitetshevdelse i de baltiske landene.
Powered by Labrador CMS