Nyheter

B-21 artist rendering
SKULLE VÆRT FERDIG I 2021: Kunstnerisk fremstilling av det neste amerikanske bombeflyet, B-21 Raider.

USAs nye bombefly avdukes i desember

Datoen er spikret, ifølge produsenten av det nye stealth-bombeflyet B-21 Raider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avdukingen av B-21 Raider, det neste stealth-bombeflyet til USAs luftforsvar (USAF), skjer etter planen første uke i desember.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er første gang USAF har avduket et nytt bombefly siden B-2 Spirit i november 1988 debuterte på Air Force Plant 42 i Palmdale, California, skriver Defence News.

På nettsidene til teknologiselskapet Northrop Grumman ligger det et mystisk bilde som kan minne om virkemidlene rundt lanseringen av smarttelefoner: En flykropp dekket av en slags presenning i et dunkelt rom med dramatisk belysning.

Under bildet står det at selskapet skal avduke flyet 2. desember 2022 sammen med USAF. 

Prosjektet har pågått i mange år, og i en USAF-pressemelding fra 2014 står det at de etter planen skal kjøpe 80-100 såkalte Long Range Strike Bombers (LRS-B).

Les også: Bombeflyet B-1B Lancer fløy over Superbowl

Men i en nyere pressemelding fra USAF er antallet oppjustert til minimum 100. Gjennomsnittlig anskaffelseskostnad per enhet er anslått til 550 millioner dollar.

B-21 Raider skal kunne bære både atomvåpen og konvensjonelle våpen. Ifølge USAF blir flyet ryggmargen i fremtidens amerikanske bombefly-kapasitet bestående av B-21 og B-52.

B-21 blir designet med en «åpen systemarkitektur» blant annet for å legge til rette for fremtidige moderniseringsbehov, ifølge USAF. 

Flyet vil trolig få operative baser i Ellsworth Air Force Base, South Dakota; Whiteman Air Force Base, Missouri; og Dyess Air Force Base, Texas.

I 2021 anslo Bloomberg at B-21 totalt vil koste amerikanske skattebetalere 203 milliarder dollar, hvis man regner med utvikling, innkjøp og drift av 100 fly gjennom 30 år.

Powered by Labrador CMS