Nyheter

SANKSJONER: På dette bildet utgitt av den offisielle nettsiden til kontoret til det iranske presidentskapet, deltar president Ebrahim Raisi, til høyre, på et direktesendt TV-intervju med Elmira Sharifi Moghaddam, nest til venstre, og Mahdi Khosravi fra statsdrevet TV, i Teheran, Iran, tirsdag , 25. januar 2022. Raisi sa at en avtale med USA om deres atomavtale med verdensmakter er mulig dersom sanksjonene mot Iran oppheves.

USA løfter sanksjoner på Irans sivile atomprogram

Det amerikanske utenriksdepartementet fjerner sanksjonene på Irans sivile atomprogram. Steget skal være nødvendig for å gå tilbake til atomavtalen fra 2015.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump-administrasjonen ila programmet sanksjoner i 2020, etter at det hadde vært fritatt i tråd med atomavtalen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fritaket vil være «essensielt» for å sikre at Iran raskt retter seg etter sine forpliktelser om det inngås en ny avtale om landets atomprogram gjennom samtalene som pågår i Wien, forklarer en tjenesteperson fra amerikansk UD til nyhetsbyrået AFP.

Tiltaket vil tillate andre land og selskap å delta i Irans sivile atomprogram uten å bli ilagt amerikanske sanksjoner. Hensikten å fremme nedrusting.

Les også: TMBN hjemme fra Litauen:– Det er klart situasjonen har påvirket oss

– Om ikke disse sanksjonene blir løftet, kan ikke detaljerte tekniske diskusjoner med tredjeparter om disponering av uranlagre og andre aktiviteter som er viktig for nedrusting, finne sted, sier den anonymene tjenestepersonen videre.

Til nå har forhandlingene om en gjenoppliving av atomavtalen foregått mellom Iran og diplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina. USA har deltatt indirekte, men ikke sittet i samme rom som de iranske diplomatene. Flere måneder med forhandlinger har båret lite frukter.

I januar sa USA seg villig til å møte Iran for direkte samtaler, etter at iranerne hadde antydet at de kunne være villige til dette.

Les også: USA: Bare én angriper i bombeattentat under evakueringen i Kabul

Powered by Labrador CMS