Nyheter:

WIEN: Landene som undertegnet atomavtalen med Iran i 2015, møttes tirsdag i Østerrikes hovedstad.

USA: Konstruktive samtaler om Iran-avtalen

USA gjenopptar atomsamtalene med Iran, men ikke direkte. Det råder likevel forsiktig optimisme under samtalene i Wien.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser det som et konstruktivt skritt og er helt klart glade for det, sier talsmann Ned Price i utenriksdepartementet i Washington.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Landene som undertegnet atomavtalen med Iran i 2015, møttes tirsdag i Østerrikes hovedstad. Der er også amerikanske utsendinger på plass, til tross for at tidligere president Donald Trump trakk USA fra avtalen i 2018.

De øvrige signaturlandene – Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina – protesterte mot Trumps beslutning og slo ring rundt avtalen, og nå kan også USA være på vei tilbake.

Ikke ansikt til ansikt

Starten på samtalene var vellykket, men det vil ta tid å gjenreise atomavtalen, ifølge Russlands representant i Wien, Mikhail Uljanov.

– Ingen vet hvor lenge. Det viktigste etter dagens møte er at det praktiske arbeidet mot å oppnå målet, er i gang, sier han.

Det er uklart hvor lenge samtalene i Wien vil pågå.

Les også: Israel får et av verdens mest avanserte spionfly

Budbringere

Siden Iran nekter å møte USA direkte, sitter den amerikanske delegasjonen i Wien på et eget hotell. Planen er at EU-representanter skal løpe fram og tilbake og fungere som budbringere.

– Deltakerne skal diskutere utsiktene for en mulig gjeninntredelse fra USA i atomavtalen og hvordan man kan sikre full og effektiv implementering av avtalen for alle parter, het det i en uttalelse fra EU i forrige uke.

Trappet opp

Året etter at Trump trakk USA fra atomavtalen, kunngjorde iranerne at også de ville se bort fra enkelte punkter i avtalen.

Siden har landet trappet opp anrikningen av uran, men forsikrer fortsatt at de ikke har planer om å utvikle atomvåpen.

Iransk krav

Irans regjering krever at USA opphever de strenge sanksjonene som ble innført av Trump, før de selv helt og holdent vil rette seg etter avtalen igjen, opplyste en talsmann for iransk UD, Said Khatibzadeh, til statlige Press TV i helgen.

Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi understreket det samme.

– USA må vende tilbake til avtalen og slutte å bryte loven på samme måte som da de trakk seg fra avtalen og innførte ulovlige sanksjoner mot Iran, sa han.

USA krever på sin side at Iran fullt ut må etterleve avtalen før det kan komme på tale med nye forhandlinger.

Les også: Stoltenberg alvorlig bekymret for russiske aktiviteter i og rundt Ukraina

Viktig tegn

Selv om frontene er steile, mener Ali Vaez i tankesmia International Crisis Group at Wien-møtet er «et viktig tegn på at både USA og Iran mener alvor» og ønsker en slutt på isfronten som rådet under Trump.

USAs spesialutsending til Iran, Rob Malley, åpnet i helgen for at USA kan være villige til å «oppheve de sanksjonene som ikke er i tråd med avtalen».

– Det er potensielt nyttig for å avklare hva det er iranerne er beredt til å gjøre i bytte mot å overholde de stramme begrensningene i 2015-avtalen, og hva vi, som et resultat av det, kan komme til å gjøre for å igjen oppfylle den, sier Price om samtalene tirsdag.

– Lovende

USAs uttalelser i forkant av samtalene ble hilst velkommen og betegnes som oppløftende av regjeringstalsmannen Ali Rabiei i Teheran.

– En realistisk og lovende holdning. Det kan være starten på en korrigering av den dårlige prosessen som førte diplomatiet inn i en blindgate, sa han tirsdag.

På spørsmål fra journalister om hva Wien-møtet kan resultere i, var Rabiei mer forsiktig.

– Vi er verken optimister eller pessimister når det gjelder utfallet av forhandlingene de kommende ukene, sa han.

Powered by Labrador CMS