Nyheter

GAMMEL TRAVER: Et strategisk bombefly av typen Tu-160 som har vært i Russland sitt arsenal siden 1981.

Ny prototype av Russlands supersoniske bombefly

Russlands strategiske bombefly Tu-160 oppgraderes og skal på sikt kunne bære Putins nye hypersoniske missiler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden Sovjetunionens fall har Russland bygget et nytt langdistanse-bombefly. Men nå er de godt i gang med å oppgradere sine Tu-160 strategiske bombefly. Det er forventet at det nye bombeflyet skal kunne bære det siste innen russisk-produserte hypersoniske missiler, skriver Defence News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den oppgraderte versjonen som har fått navnet Tu-160M, hadde sin første testflyvning i januar 2022 og gjennomførte i desember sin andre testflyvning, ifølge selskapet bak flyet, United Aircraft Corporation (UAC) og datterselskapet Tupolev.

Les også: Canada kjøper F-35

Snart skal også flyet gjennomgå tester med det russiske forsvarsdepartementet for å finne ut om selskapet møter kravene satt til bombeflyet.

Moderniserte systemer og utstyr skal utgjøre rundt 80 prosent av den nye prototypen, ifølge daglig leder i UAC, Yuri Slyusar.

Videre skriver Defence News at selve flykroppen skal være tilnærmet likt den gamle, og det derfor er usikkert hvordan den nye teknologien vil samhandle med det gamle skroget. Russland anslår at langdistanse-bomberen vil være klar til tjeneste i tidsrommet 2024 - 2025.

Les også: Dette er kandidatene til Veteranprisen

I 2015 ble det bestemt av det russiske forsvarsdepartementet å iverksette et program for å bygge en ny og oppgradert versjon av Tu-160, som fløy for første gang i 1981. Omfanget var da på 50 nye strategiske bombefly.

I januar 2018 ble den første kontrakten på 10 nye Tu-160M signert, etter planen skal de stå klare innen 2027. Parallelt har Russland et program gående for å modernisere 16 av sine eldre Tu-160 bombefly.


Powered by Labrador CMS