Nyheter

ERKJENNER REGELBRUDD: Viseadmiral Elisabeth Natvig sier Forsvaret varslet Forsvarsdepartementet umiddelbart etter at milliardoverskridelsen i rammeavtalen med Atea ble oppdaget. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Forsvaret erkjenner regelbrudd etter overforbruk i milliardklassen

Forsvarets rammeavtale med IT-selskapet Atea hadde en grense på 1,2 milliarder kroner. Ikke før nærmere fire milliarder kroner var brukt på datautstyr, ble beløpsoverskridelsen oppdaget.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har rett og slett ikke vært flinke nok til å følge opp avtalen. Det er internkontroll og avtaleforvaltning som har sviktet, sier viseadmiral og sjef Elisabeth Natvig i Forsvarsstaben til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvaret hadde brukt mellom 3,5 og 4 milliarder kroner på datautstyr gjennom en rammeavtale med IT-selskapet Atea da feilen ble oppdaget av Forsvarets logistikkorganisasjon, ifølge NRK. Forsvaret varslet deretter Forsvarsdepartementet.

Da de oppdaget feilen, stanset de dessuten all datainnkjøp, men kunne ikke stanse avtalen fordi de ikke hadde en ny avtale på plass, opplyser Natvig.

– Hvis vi ikke kan bruke denne avtalen, kan vi få en ganske alvorlig svikt i våre IKT-systemer, sier Natvig, og legger til at Forsvaret jobber med å få en ny avtale om leveranser av IT-utstyr på plass innen mai.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) anser saken om alvorlig.

– Det skal ikke skje. Det offentlige innkjøpsregimet er strengt, og det skal følges, sier han til NRK.

Enoksen understreker at Forsvaret ikke har brukt penger de ikke har, men overforbrukt på en rammeavtale.

I etterkant har Forsvaret startet en intern gjennomgang, med hjelp av en ekstern konsulent.

Powered by Labrador CMS