Nyheter

STORMPANSERVOGNER: Tidsplanen for produksjonen av de svenske stormpanservognene CV90 er enn
STORMPANSERVOGNER: Tidsplanen for produksjonen av de svenske stormpanservognene CV90 er enn

Håper på svensk storproduksjon av tusen CV90 i Ukraina

Sverige og Ukraina planlegger et samarbeid om produksjon av tusen svenskproduserte CV90 stormpanservogner.

Publisert Sist oppdatert

Britiske BAE Systems har etablert seg i Ukraina og planlegger på sikt å starte produksjon av svenskutviklede stormpanservogner der.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nyheten ble kjent da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte Sverige 19. august.

Ukraina har tidligere mottatt rundt 50 stormpanservogner av typen CV90. De første ble ifølge Forbes ødelagt i et russisk angrep alt i juli.

CV90 ble i sin tid utviklet av Hägglunds Vehicle i Sverige. Hägglunds ble senere en del av britiske BAE Systems, en av verdens største våpenprodusenter.

I slutten av august ble det kjent at Ukraina hadde inngått en intensjonsavtale med Sverige om å samarbeide om framtidig produksjon av CV90 i landet.

BAE Systems bekreftet kort tid etter at de nå har etablert et datterselskap i Ukraina, først og fremst med sikte på å finne samarbeidspartnere og starte produksjon av 105mm feltartilleri og ammunisjon i landet.

Ifølge Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maljar er det også et mål å bygge 1000 stormpanservogner av typen CV90 i Ukraina, men noen tidsplan for dette er ikke kjent.

Det er ikke kjent at BAE Systems har inngått avtale med ukrainske samarbeidspartnere om å etablere en produksjonslinje for slike stormpanservogner i landet.

Powered by Labrador CMS