Nyheter

FREGATT PÅ VILLE VEIER: Dette bildet delte det danske sjøforsvaret på sin Facebook-side fredag ettermiddag, etter at en fregatt slet seg løs fra fortøyningene.

Dansk fregatt slet seg

Fregatten HDMS Esbern Snare slet seg fredag morgen delvis løs fra fortøyningene og traff søsterskipet HDMS Absalon. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen brast aktertrossene på fregatten HDMS Esbern Snare F342, som lå til kai ved Flådestasjon Frederikshavn (FLS FRH). 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dermed drev fregattens akterende tvers over havnebassenget og traff søsterskipet HDSM Absalon (F341). Det skriver Søværnet på sin Facebook-side

Ifølge det danske sjøforsvaret er det ingen personskader som følge av hendelsen og slepebåter skal være i gang med oppryddingen. Det er forventet at Esbern Snare skal ligge trygt fortøyd ved kaien igjen i løpet av dagen. 

– De materielle skadene skal inspiseres, skriver Søværnet. 

Kraftig vind med orkan styrke i kastene

Det danske sjøforsvaret skriver ingenting om hvordan eller hvorfor båten har slitt seg. 

De opplyser heller ikke nøyaktig tidspunkt for hendelsen, men ifølge den danske værtjenesten DMI har det i morgentimene vært kraftig vind i Frederikshavn. 

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut var det klokken 08.00 sterk kuling med vind på 20 meter i sekundet, med vind på opp mot 37,6 sekundmeter i kastene. 

Dersom vinden har en styrke på mer enn 33 meter i sekundet i en periode på ti minutter, regnes det som orkan. 

Oppkalt etter korsfarer fra 1100-tallet

Frederikshavn orlogsstasjon er hjemmehavn for Søværnets 1. Eskadre. Den danske fregatten HDMS Esbern Snare (F342) tilhører 2. Eskadre, men lå til kai i Frederikshavn da uhellet fant sted.

HDMS Esbern Snare er en 137,6 meter lang Absalon-klasse antiubåtfregatt, sjøsatt i 2004. 

Hun har tidligere deltatt i flere antipirat-oppdrag utenfor Afrikas Horn, Somalia og i Guineabukten. Fregatten var også med i operasjon RECSYR, hvor også norske KNM Helge Ingstad og KV Andenes deltok. Styrken hadde som oppdrag å frakte kjemiske stridsmidler ut fra havnebyen Lattakia i Syria. 

HDMS Esbern Snare er oppkalt etter den danske krigeren og korsfareren Esbern Snare som levde på 11- og 1200-tallet. Han grunnla Kalundborg på Sjælland, og deltok i blant annet slaget på Grathe Hede i 1157 og i korstoget mot venderne i 1168. 

Han var for øvrig bror av biskop Absalon, som flaggskipet i Absalon-klassen er oppkalt etter. 

Powered by Labrador CMS