Nyheter

FLYTTER: En lokal statsansatt forsøker å roe ned innbyggere under angrepene i Stepanekert i Nagorno-Karabakh den 21. september.

Etniske armenere forlater Nagorno-Karabakh

120.000 armenere sier de ikke vil bo i Aserbajdsjan fordi de frykter forfølgelse og etnisk rensing, ifølge lederskapet i Nagorno-Karabakh.

Publisert

Flere etniske armenere i Nagorno-Karabakh har begynt å forlate utbryterregionen, melder Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge en Reuters-journalist i området kjørte de som fikk tak i drivstoff til Armenia i bilene sine. Den armenske regjeringen uttalte søndag kveld at 1050 mennesker hadde kommet seg til Armenia.

I forrige uke skjedde en lynoffensiv fra Aserbajdsjan der de tok tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister.

Stoler ikke på Aserbajdsjans løfte

Regionen har vært ledet av armenske separatister i over 30 år, men er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan.

De to landene har kjempet to kriger over enklaven. I en seks uker lang krig i 2020 tok Aserbajdsjan tilbake store landområder i og rundt Nagorno-Karabakh.

Til Reuters sier lederskapet i Nagorno-Karabakh at de 120.000 armenerne i området ikke ønsker å leve i Aserbajdsjan siden de frykter forfølgelse og etnisk rensing.

De stoler ikke på Aserbajdsjans løfte om at deres rettigheter blir vernet om.

– 99,9 prosent foretrekker å forlate vårt historiske hjem. Skjebnen til vårt stakkars folk vil gå inn i historien som en skandale og en skam for det armenske folk og hele den siviliserte verden, sier David Babajan, som er rådgiver for regionens leder Samvel Shahramanjan.

Mener Russland sviktet dem

Den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan har fått sterk kritikk fordi de ikke har klart å forsvare Nagorno-Karabakh.

Etter lynoffensiven fra Aserbajdsjan har Pasjinjan beskyldt styresmaktene i Kreml for å svikte Armenia, noe Russland er uenig i.

Maktbalansen i Sør-Kaukasus kan endres på grunn av masseutvandringen fra Nagorno-Karabakh, ifølge flere eksperter Reuters har snakket med.

Regionen består av et lappeteppe av etnisiteter, samtidig som det på langs og tvers går flere olje- og gassrørledninger som Russland, USA, Tyrkia og Iran kjemper om innflytelse over.

Aserbajdsjans president Ilham Alijev og Nikol Pasjinjan skal begge delta på et møte med europeiske ledere i oktober.

Powered by Labrador CMS