Nyheter

SELGES: P-3 Orion fløy sin siste tur i Norge i juni i år. P-8A Poseidon er Luftforsvarets nye maritime patruljefly.

Argentina kjøper norske P-3 Orion

Avtalen mellom Forsvarsmateriell og det argentinske forsvarsdepartementet om kjøp av fire norske P-3 Orion-fly ble inngått i slutten av august.

Publisert Sist oppdatert

P-3 Orion-avtalen er godkjent av amerikanerne. Norge og Argentina har diskutert salg av de gamle P-3 Orion-flyene siden slutten av 2022, men har måttet avvente godkjenning i den amerikanske kongressen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er forhandlingene fullført, og fire norske P-3 Orion-fly skal til det søramerikanske landet. Avtalen mellom Forsvarsmateriell og den argentinske forsvarsministeren Jorge Taiana ble inngått 31. august i Buenos Aires, skriver Defense News.

Lagres i USA

Norge har til sammen hatt seks P-3 Orion. De to siste flyene er vurdert som ikke salgbare, og det pågår vurderinger knyttet til muesumsformål, opplyste seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell til Forsvarets forum i begynnelsen av august.

– Forsvarsmateriell har over tid har forhandlet med argentinske myndigheter om et salg av fire P-3 Orion maritime patruljefly som er utrangert fra Forsvaret. Flyene lagres nå i USA i påvente av et salg. Argentina og Norge fikk etter sommeren bekreftet at amerikanske myndigheter godkjenner et salg av disse flyene, skriver Tank-Nielsen i en e-post til Forsvarets forum mandag.

Tre av av flyene argentinerne kjøper er av typen P-3C, som er utstyrt for maritim overvåkning, anti-ubåt og anti-overflateoppdrag. Ett fly er av typen P-3N, designet for søk og redningsoperasjoner, ifølge en pressemelding fra det argentinske forsvarsdepartementet.

Avtalen skal være verdt 67 millioner dollar, i overkant av 714 millioner norske kroner.

Tjuvfiskeproblemer

De to første flyene vil ankomme Argentina i begynnelsen av oktober, skriver Defense News. Flyene vil brukes til å styrke kapasitetene til den argentinske marinens overvåkningsskvadron sør i landet.

Tjuvfiske koster argentinerne over 27 milliarder kroner hvert år, og flyene vil hjelpe til å motvirke dette, ifølge den uavhengig forsvars- og sikkerhetsanalytikeren Luis Piñeiro, som sier følgende til Defense News:

– Selv om anskaffelsen av et nytt, langtrekkende maritimt overvåkningsfly skulle ha funnet sted for flere år siden, er det et veldig godt og viktig skritt mot økt overvåkning, kontroll og beskyttelse av Argentinas utvidede eksklusive økonomiske sone.

Powered by Labrador CMS