Nyheter

KAMPFLY: I januar 2022 tok F-35 over Quick Reaction Alert (QRA)-beredskapen fra F-16.

F-35-forsinkelser for alle kjøpere

Det er stopp i alle leveranser av F-35 på grunn av nødvendige oppdateringer.

Publisert

Etter en ulykke med et F-35 i USA i fjor har alle F-35-kunder bestemt seg for å vente med å få nye fly til en programvarefeil er utbedret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I forrige uke publiserte Forsvarets forum en sak der det stod at F-35-leveransene i Norge og Danmark blir forsinka. Dette gjelder imidlertid alle som venter på F-35-leveranser.

I oktober i fjor krasjet et F-35-fly i Utah i USA. Piloten skjøt seg ut av flyet, og ble sendt til et lokalt medisinsk senter for observasjon. Årsaken var turbulens og feil i programvaren, ifølge den amerikanske havarikommisjonen.

– Det er stopp i alles leveranser inntil videre, da partnerskapet har tatt en felles avgjørelse om å ikke akseptere flere fly i gammel konfigurasjon, og heller vente på at oppgraderingene er ferdig, skriver spesialrådgiver Endre Lunde i Forsvarsmateriell i en e-post til Forsvarets forum.

Blant annet foregår det utvikling og testing av programvare som brukes i den nyeste F-35-versjonen.

– F-35-produksjonen har stort sett holdt planen i ti år frem til de måtte stoppe alle leveransene etter ulykken i vinter. Det er derfor godt å se at vi er i gang igjen, og at vi kan fortsette innfasingen av de nye flyene i Forsvaret, sier Jarle Nergård, som er sjef for Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell, i en pressemelding fra mai i år.

Den norske leveransen er forsinka med to måneder. Foreløpig har 40 av 52 fly blitt levert til Norge, og de planlagte resterende F-35-flyene vil fortsatt leveres innen utgangen av 2025.

Powered by Labrador CMS